Информация за Наблюдението Статистика на доходите и условията на живот в област Добрич през 2024 година

0
145

През периода 25 март – 10 юни 2024 г. Националният статистически институт, чрез териториалните си структури, включително отдел „Статистически изследвания – Добрич“, провежда анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот“. С Регламент № 1700 от 2019 г. на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Проучването за доходите и условията на живот (SILC) е част от изследванията, включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво.

Изследването се провежда върху шестгодишен ротационен панел от обикновени домакинства. За Република България размерът на извадката в панела за 2024 г. е около 9 700 домакинства, разпределени във всички области на страната. Област Добрич е представена в извадката с 230 домакинства, разпределени в 27 населени места: гр. Добрич, гр. Балчик, гр. Генерал Тошево, гр. Каварна, гр. Тервел, гр. Шабла, с. Безмер, с. Бенковски, с. Божурово с. Видно, с. Гурково, с. Добрин, с. Златия, с. Йовково, с. Карапелит, с. Крушари, с. Методиево, с. Оброчище, с. Опанец, с. Полк. Савово, с. Пчеларово, с. Самоилово, с. Стожер, с. Царевец и с. Черна. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече навършени години.

В периода 25 март – 10 юни 2024 г. избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника – Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Всеки от анкетьорите на Отдел „Статистически изследвания – Добрич“ при посещение в домакинствата ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториалното статистическо бюро – Североизток към Националния статистически институт.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Добрич може да се получи на телефон 058/65 53 13 в Териториално статистическо бюро – Североизток, отдел „Статистически изследвания – Добрич“.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.