Информационен бюлетин на МВР

0
565

Варна. Тийнейджър е задържан за кражба на два леки и един товарен автомобил. Криминалисти предприели действия по сигнал за отнетите превозни средства, които били паркирани в местност „Ментеше“ и местност „Балъм дере“. В резултат на оперативната работа екип на Трето РУ задържал извършителя – 17-годишен варненец, известен на полицията, криминално проявен. С полицейска заповед той е оставен в ареста за срок до 24 часа. Автомобилите са намерени и върнати на собствениците без липси и щети. За същото престъпление – кражба на лек автомобил от ж.к. „Възраждане“ – в ареста Трето РУ за срок до денонощие попаднали и други двама криминално проявени варненци – на 20 и 23 години. По случаите са образувани досъдебни производства.

 

В резултат на предприети оперативни действия от служители на Второ РУ е задържан 32-годишен жител на с. Любен Каравелово, известен на полицията, осъждан. На булевард в централната част на града, около 09:30 часа вчера, той издърпал златен синджир и мобилен телефон от 47-годишна жена. Извършителят е задържан за срок до денонощие, образувано е досъдебно производство и е повдигнато обвинение.

 

Преди два дни, при специализирана полицейска операция, служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Варна, установили голямо количество мъжки и дамски облекла, обувки и аксесоари, означени лого на търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителното право. Иззети са общо 147 артикула на приблизителна стойност 25 000 лв. Образувани са две досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 172б от НК.

 

Монтана. Множество фалшиви артикула са иззети от два магазина в областния град. Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпленията против интелектуалната собственост е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и отдел „Разследване“ при ОДМВР – Монтана. В хода ѝ са извършени проверки на два търговски обекта в кв. „Кошарник“ в централната част на областния град. При процесуално-следствените действия са иззети 132 анцуга, 203 тениски и блузи, 38 екипа, 20 якета, 90 чифта обувки, 8 спортни долнища, 26 чанти и други артикули, имитиращи различни марки. По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 172б, ал. 1 от НК.

 

Криминалисти от РУ – Монтана установиха непълнолетен извършител на кражба на пари от училище в града. Сигналът за посегателството постъпил в районното управление на 18 октомври – кражбата на 140 лева от шкаф в класна стая била установена сутринта същия ден. При проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите установили извършителя – непълнолетен възпитаник на учебното заведение. Паричната сума е върната на представители на училището. По случая е образувана преписка.

 

Двама рецидивисти са задържани във връзка с нанесен побой. Престъплението било извършено на 16 октомври пред дискотека в Лом, но сигнал в полицията за случилото се не бил подаден. Девет дена по-късно – на 25 октомври, в РУ – Лом постъпило съобщение от болницата в града за настанен за лечение мъж от Варна, с нараняване в областта на главата и мозъчен кръвоизлив. При проведените оперативно-издирвателни действия като съпричастни към извършването на побоя са установени двама криминално проявени и осъждани от крайдунавския град – на 49 и на 27 години. Работата по документиране на случая и изясняването на характера и степента на участието на двамата мъже продължава. Образувано е досъдебно производство по чл. 129 от НК.

 

Служители на РУ – Монтана и сектор „Специални тактически действия“ при ОДМВР – Монтана задържаха обявен за общодържавно и международно издирване монтански жител. На 27 октомври, на територията на чипровското село Челюстница, е установен и арестуван 39-годишният от село Николово, издирван в страната, в Шенгенската информационна система и Интерпол. Той е с наложена мярка „задържане“ заради влязла в сила присъда „лишаване от свобода“, постановена от Районен съд – Монтана. Мъжът е предаден на служители на ОЗ „Охрана“ – Монтана за привеждане в затвора във Враца.

 

Сливен. Криминалисти на участък „Запад” към РУ – Сливен разкриха кражба на лек автомобил. Сигналът за противозаконно отнето от частен имот в село Николаево „Ауди 80” постъпил на 12 октомври. В хода на предприетите действия е установен извършителят – 19-годишен от село Сотиря, задържан е за срок до 24 часа. Автомобилът е намерен в землището на село Камен. Работата по случая продължава.

 

София. Извършител на грабеж е задържан в ареста на Трето РУ. Разследването започнало на 27 септември по сигнал за нападната възрастна жена около 11 часа същия ден, пред жилищен блок в ж.к. „Красна поляна“. Нападателят я съборил на земята и издърпал от ръката ѝ дамска чанта, в която носела 900 лева и лични документи. В резултат на оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия, предприети по образуваното досъдебно производство, на 18 октомври извършителят на деянието – 27-годишен, е задържан. Привлечен е в качеството на обвиняем, наложената му мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа по-късно е изменена в „подписка“. Инкриминираните вещи са намерени и иззети.

 

Служители на Първо РУ задържаха хасковлия, отправил закана за убийство. На 23 септември млад мъж се оплакал в районното управление, че в ранните часове на същия ден бил заплашен от непознат. По случая било образувано досъдебно производство по чл. 144 от НК и предприети издирвателни действия. В хода им е установен и задържан извършителят – 44-годишен от Хасково. Събраните материали са докладвани в Софийската районна прокуратура и задържаният е привлечен като обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Криминално проявен попадна в ареста за дрога. На 26 октомври, в хода на спецоперация за противодействие на разпространението на наркотични вещества, служители на сектор „Наркотици“ – СДВР задържали 34-годишен мъж, известен на полицията и осъждан. При последвалите процесуално-следствени действия от обитаваното от него жилище са иззети мобилен телефон, 75 грама марихуана, 4.80 грама амфетамин и 2.40 грама кокаин. С постановление на прокурор задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК и мярката му за неотклонение – удължена до 72 часа.

 

Двама непълнолетни са задържани за грабеж и изнудване. На 24 октомври млад мъж съобщил в полицията, че предишния ден, в ж.к. “Люлин“, бил нападнат от двама младежи. След заплаха, че ще го ранят с нож, той бил принуден да изтегли от банкомат 140 лева. Заплахите обаче продължили и потърпевшият бил принуден да заложи мобилния си телефон и да им даден парите от залога. Нападателите взели сумата от 300 лева, златно синджирче и часовник. В резултат на предприетите бързи оперативно-издирвателни действия служители на Девето РУ установили и задържали две момчета, на 15 и на 17 години. Събраните материали са докладвани в Софийската районна прокуратура и младежите са привлечени като обвиняеми по чл. 214, ал. 1 от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Благоевград. Марихуана иззеха вчера служители на РУ – Сандански. В хода на спецакция за противодействие на престъпленията с наркотици била проверена къща в с. Джигурово. При процесуално-следствените действия са иззети около 100 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. Със заповед за задържане до 24 часа е задържан 67-годишният обитател на жилището. За случая е уведомена компетентната прокуратура. Образувано е досъдебно производство.

 

Кюстендил. 28-годишен дупничанин е задържан вчера от служители на РУ – Дупница за притежание на наркотично вещество. Проверката е извършена в ж.к. „Южен“ в града, у проверения са открити 14 полиетиленови топчета и саморъчно свита цигара със суха растителна маса, която при полевия наркотест реагирала на канабис. При полицейски действия  в с. Баланово и в дворно място на училището е открит плик със суха листна маса, реагиращ на канабис /42.47 г/. По случая е образувано бързо производство и е уведомен дежурен прокурор.

 

Плевен. Наркотични вещества са открити при проверки на трима младежи. Към 15.30 часа вчера, на ул. „Гренадирска“, при полицейска проверка на 17-годишен, в джоб на дрехата му била намерена свивка с бяло прахообразно вещество. Предстоят експертизи на иззетия наркотик. Непълнолетният е задържан по чл. 354 „а“, ал.3, т.1 от НК, уведомен е прокурор от РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство. По същото време 16-годишна била проверена на бул. „Георги Кочев“.  В  якето ѝ е установено пликче със зелена тревиста маса с белези на канабис. Момичето е задържано с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР. Уведомен прокурор от РП – Плевен. Работата по образуваното досъдебно производство продължава разследващ полицай. Трети проверен – 19-годишен, спрян в ж.к. „Сторгозия“, предал доброволно на служители от Второ РУ свитък и пликче с кристалообразно вещество – пико, по негови данни. Предстои физико-химична експертиза. Младежът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл.354 „а“ от НК. Уведомен е дежурен прокурор в РП-Плевен. Работата по случая продължава.

 

Шумен. 28-годишен от Шумен е задържан за притежание на наркотични вещества. Проверката от криминалисти била извършена в късните следобедни часове на 26 октомври, близо до бул. „Ришки проход“ в града, по време на специализирана операция за противодействие на употреба и разпространение на наркотични вещества и техни аналози. Намерени и иззети са саморъчно свита цигара и около 10 г суха тревиста зелена маса – марихуана. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на компетентната прокуратура.

 

В сутрешните часове вчера в полицейското управление в Каолиново постъпил сигнал от собственик на търговски обект в село Пристое за извършена кражба. По негови данни посегателството било извършено в нощта срещу 28 октомври. В магазина за строителни материали било проникнато след разбиване на входна врата и откраднати 1995 лева. Малко след това бил приет втори сигнал – за повредена входна врата на тържествена зала в село Пристое. Предприетите действия по установяване на извършителя дали резултат няколко часа по-късно и в полицейския арест попаднал 23-годишен мъж от Каолиново. Работата по документиране на образуваните досъдебни производства продължава.

 

Хасково. Тютюн и цигари без бандерол иззеха при проверки служители на хасковската дирекция. От жилище на улица „П. Евтимий“ в Димитровград, обитавано от 56-годишна, са конфискувани 2,2 кг листна маса. Полицаи от областния град и от участъците в Стамболово и Минерални бани иззели над 3 кг безакцизен тютюн при проверки на частни домове в Хасково и в селата Колец и Малък извор. Собствениците на листната маса я предали с протоколи на разследващите. По същото време колегите им от управлението в Харманли намерили в жилища и търговски обект общо 5165 къса цигари от различни марки без бандерол, на собствениците са съставени актове по Закона за акцизите и данъчните складове. В хода на акцията, икономическите полицаи и митнически служители извършили проверки на трасе „влизащи в страната автомобили“ на митнически пункт „Капитан Андреево“. От три леки автомобила с водачи 22-годишен турски гражданин, 54-годишен пловдивчанин и 61-годишен германец са иззети с митнически разписки общо 9160 къса безакцизни папироси.

 

Стоки с лого на защитени марки конфискуваха униформени служители от управлението в Димитровград. Тази сутрин към 1.20 часа, на булевард „3 март“ в града, те спрели за проверка лек автомобил, шофиран от 53-годишен жител на пловдивското с. Стряма, със спътник жена на 32 г. от с. Динк. В багажника на колата униформените намерили 61 артикула с надпис и лого на запазени търговски марки, без разрешението на правопритежателя.

 

57-годишен е в ареста на областния град за държане на наркотик. Вчера криминалисти от ОДМВР – Хасково го проверили на улица „Хан Омуртаг“. Мъжът от с. Гарваново управлявал лек автомобил, в който са открити 9 пликчета с бяло кристално вещество с общо тегло 10 грама, подлежащи на експертиза. Започнато е бързо производство.

 

Пловдив. Разрастването на междусъседска свада е предотвратено в резултат на бърза реакция от служители на Трето РУ в Пловдив. Сигналът за физическа саморазправа между мъже от квартал „Шекер махала“ бил получен около 20.30 часа снощи. Пристигналите незабавно на място екипи на районното управление успели бързо да прекратят конфликта и да възстановят реда и спокойствието сред жителите. Проверката изяснила, че при скарване с техен съсед, баща и двамата му синове изпочупили входните врати и прозорци на две жилищни постройки. Тримата мъже са отведени за срок до 24 часа в полицейския арест. Започнато е досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК.

 

Разград. Възрастен мъж загина при пожар в самуилското село Ножарово. Сигналът постъпил на тел. 112 около 7.30 часа тази сутрин. По първоначални данни загиналият се е опитал да запа