07 дек 2023

София област. Мъж от Пирдоп е задържан при спецакция срещу наркоразпространението. Полицейските действия са реализирани вчера от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-София. В хода им е извършена проверка на известен на органите на реда пирдопчанин. След като у него била открита бяла бучка с тегло около двама грама и суха тревиста маса с тегло около 5 грама, по негови данни – амфетамин и марихуана, криминалистите пристъпили към проверка на адреса му. В една от стаите на къщата са намерени и иззети  бели бучки, реагиращи на амфетамин, с общо тегло около 80 грама, около 200 грама зелена тревиста маса, реагираща на марихуана, електронна везна и мелничка. 35-годишният е задържан в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354А, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

Задържана е водачка, блъснала двама пешеходци в Ботевград, и напуснала местопроизшествието. Около 18.20 часа вчера в РУ-Ботевград постъпил сигнал, че на ул. „Витоша“ кола е блъснала двама пешеходци, след което е продължила движението си. Незабавно на място са изпратени полицейски служители. След светкавични оперативно-издирвателни действия автомобилът, причинил произшествието е открит изоставен във вилна зона “Зелин“. Водачката е задържана за срок до 24 часа. Пробите й за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни. Пострадалите мъже, на 22 и 29 години, са транспортирани в столична болница, единият с фрактура, другият с контузия на по  лицето. По случая е образувано досъдебно производство.

Пловдив. След 19.10 часа снощи шофьор на автобус от градския транспорт потърсил помощ в полицията, след като пътник му нанесъл удар по време на движение. Пред отзовалите се незабавно на сигнала служители от Трето РУ потърпевшият обяснил, че извършителят се качил в превозното средство от спирка на ул. „Брезовско шосе“ и бил във видимо нетрезво състояние. При последвалите бързи оперативни и издирвателни действия малко по-късно в полицейския арест е отведен 43-годишен криминално проявен и осъждан пловдивчанин. Срещу него е образувано бързо производство за причинена телесна повреда по хулигански подбуди. Предстои за случая да бъде уведомена Районна прокуратура – Пловдив.

Служителите на реда в Асеновград пресякоха незаконна търговия с фалшиви стоки. При проведената спецакция вчера в магазин в централната градска част полицаите открили да се предлагат за продажба без разрешение на правопритежателя  около 60 артикула – текстилни изделия и чанти, обозначени със знаци на чужди търговски марки. Срещу управителя на търговския обект е започната проверка за престъпление по чл. 172б от НК. Работата по документиране на случая продължава под наблюдение на районната прокуратура.

Четирима са задържани при полицейски действия по линия „наркотици“ в началото на седмицата. Трима от извършителите, с криминалистични регистрации и осъждани,  били засечени от служители на Шесто РУ в квартал „Столипиново“. У единия мъж униформените открили  39 пакетчета синтетичен канабиноид, а от придружителите му иззели цигара със същото съдържание  и пакетче марихуана. Междувременно колегите им от Асеновград установили, че пътник в спрян за проверка лек автомобил държи в себе си саморъчно свит папирос и три топчета с марихуана. Срещу четиримата са образувани бързи производства, материалите са докладвани на компетентната прокуратура.

Благоевград. Полицаи от областната дирекция открили различни по вид наркотични вещества в рамките на предприети вчера проверки в няколко населени места. Притежателите са задържани за срок до 24 часа, образувани са досъдебни производства. При претърсване на жилище в Петрич, обитавано от 23-годишен мъж от града, полицейски служители от местното районно управление намерили в една от стаите капсула за електронна цигара с течност, която при полевия тест реагирала на канабис. Вечерта, към 22.30 часа, полицаи от РУ-Сандански проверили 34-годишна жена от Самоков, у която е открито пакетче  с около 0,99 грама канабис. За срок до 24 часа  е задържан 29-годишен благоевградчанин. Служители от Първо РУ-го проверили в района на ул. „Иван Михайлов“ в областния град и намерили у него капсула за електронна цигара с течност, реагирала канабис. За случая е уведомена РП-Благоевград.

Досъдебно производство е образувано вчера по случай с умъртвено куче. Полицейските служители от Първо РУ-Благоевград реагирали на сигнал, според който в нощта срещу 6 декември домашният любимец, който бил на терасата в частен дом в областния град, е бил умъртвен. За случая е уведомена РП-Благоевград.

Разград. 20-годишен от село Ясеновец предизвика катастрофа с полицейски автомобил. Около 4.15 часа днес, по улица „Св. Климент“ в областния град, полицейски патрул подал сигнал за спиране на преминаващ автомобил. Водачът не се подчинил на разпореждането, ускорил и опитал да излезе извън града. В посока изхода за Исперих той изгубил контрол над превозното средство, излязъл в крайпътната канавка и след удар в дърво колата се върнала на пътя. В този момент, при  предприетото преследване, служебният „Опел Астра“, се е ударил в задната част на катастрофиралия и без светлини автомобил. Няма сериозно пострадали, нанесени са значителни материални щети. В хода на полицейската проверка било установено, че 20-годишният водач не притежава свидетелство за правоуправление. Той отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици, но впоследствие признал, че приема дрога. По случая е образувано следствено дело.

Досъдебно производство по чл.343, ал.1, Б във връзка с чл.342, ал.1 от НК е образувано по случай с ударено на пешеходна пътека 10-годишно дете. Сигналът за инцидента е получен на тел.112 около 17.30 часа вчера. На място е установено, че 62-годишен водач на „Опел Вектра“ е ударил пресичащото момиченце. То е транспортирано в болницата в областния град със сериозни наранявания.  Пробата на водача за употреба на алкохол е отрицателна.

Двама 30-годишни мъже са задържани за притежание на наркотици в Исперих. Около 12 часа на 6 декември е установено, че единият от мъжете държи у себе си 5,16 г зелена тревиста маса, която при тестване реагирала положително на канабис. У другия са намерени още 2 г мариахуана. Започнати са разследвания за престъпление по чл.354 А, ал.3, т.1 от НК.

Габрово. Към 7.45 часа вчера на територията на областния град е спрян за полицейска проверка лек автомобил, управляван от 41-годишен криминално проявен местен жител. Водачът е тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин. Допълнително е установено, че мъжът държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана. При последвалото претърсване обитаваното от него жилище е открита суха зелена листна маса, също марихуана. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343б ал. 3 и чл.354а ал.3 от Наказателния кодекс.

Перник. Известен на полицията жител на областния град е задържан за домашно насилие и закана за убийство. Сигнал за случая е подаден вчера от местна жителка – по нейни данни 39-годишният й съпруг нанесъл побой на нея и на майка й, причинявайки  им различни телесни повреди. Последвала и закана за убийство от  агресивния мъж. Двете жени са прегледани в болница и са освидетелствани. Първоначално криминално проявеният перничанин е задържан за срок до 24 часа, а след проведените процесуално-следствени действия, с постановление на наблюдаващ прокурор, му е наложено 72-часово задържане и е привлечен като обвиняем. Предстои внасяне на искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Действията по образуваното досъдебно производство продължават под надзора на прокуратурата.

Плевен. 37-годишен е задържан за отправени заплахи към бившата си съпруга и мъжа, с който тя съжителства. Инцидентът е станал пред сградата на Районния съд в Червен бряг след приключване на съдебно дело. Сигнал за случая постъпил в полицията вчера около 10.30 часа и според информацията мъжът ги заплашвал с оръжие.  Веднага бил насочен полицейски екип, който не заварил на място 37-годишният мъж, но разпитал петима свидетели. Минути по-късно той е открит в дома му. При последвало претърсване на жилището и използвания от него автомобил, не е открит пистолет. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Уведомен е дежурен прокурор от РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство по чл.144, ал.3 от НК, работата по което продължава.

Бургас. Бързите полицейски действия, предприети вчера от служители от РУ– Средец във връзка със случай на кражба на сумата от 1 450 лв. , доведоха до незабавен резултат и извършителят е задържан. Според постъпилата информация, парите са отнети от хранителен магазин в с. Дебелт. Задържаният за срок до 24 часа 30-годишен, криминално проявен мъж, от същото населеното място, е признал за посегателството. Работата по случая продължава.

06 дек 2023

Шумен. Полицай е пострадал снощи при инцидент на пътя между Плиска и Каспичан. Малко преди 21 часа, служител на РУ – Нови пазар, работил по установяване на нарушения на скоростните режими с преносима камера, когато водач на лек автомобил „Сеат“, движещ се с несъобразена скорост, загубил контрол над управлението, колата излязла вдясно от пътя и ударила паркирания извън пътното платно служебен „Опел Вектра“. Колата се завъртяла и ударила полицейския служител, който стоял пред нея. Пострадалият е откаран за преглед в шуменската болница. Установени са наранявания по тялото и главата му, настанен е за лечение в болничното заведение, без опасност за живота. Материални щети са нанесени и на преносимата камера. Водачът на превозното средство, 27-годишен от Нови пазар, е тестван с технически средства, като пробата му за алкохол отчела над 1.2 промила алкохол в издишания въздух, пробата му за наркотични вещества е отрицателна. Не е дал кръв за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. За извършено престъпление по чл. 343 „Б“ ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

Стара Загора. Вчера служители на РУ – Гълъбово предприели бързи действия по сигнал, постъпил към 18.20 часа. Млад мъж, криминално проявен и осъждан, съобщил, че по-рано същия ден, на паркинг в Раднево, бил качен насила в лек автомобил от двама служители във фирма за бързи кредити. Колата се отправила към Гълъбово, където бил свален от нея и след нанесен му побой от него били отнети 130 лева., счупен бил мобилният му телефон. В рамките на предприетите по образуваното досъдебно производство действия двамата мъже – 38-годишни, криминално проявени и осъждани, са задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Полицейски служители от старозагорското Второ РУ иззеха над 290 грама метамфетамин. Специализираната полицейска операция срещу престъпленията, свързани с наркотици, е проведена на 4 декември в областния град. В хода на действията за проверка бил спрян лек автомобил, управляван от 39-годишен, криминално проявен и осъждан. При инспекцията полицаите открили в колата пакет с бяло кристалообразно вещество – 293 г метамфетамин, видно от изготвената експертиза. Притежателят на дрогата е задържа и срещу него е започнато бързо производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

Кърджали. Водач с фалшиво свидетелство за правоуправление е установен и задържан в Момчилград. Около 12.30 часа вчера, полицейски служители спрели за проверка в града лек автомобил, управляван от 28-годишен мъж. Полицаите забелязали, че образецът на представената шофьорска книжка е различен от актуалния в България. При направена справка се оказало, че водачът не е придобивал правоспособност в страната, а документът е фалшив. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в РУ – Момчилград. Образувано е досъдебно производство за съзнателно използване на неистински документ. Работата по случая продължават група „Охранителна полиция“ и разследващ полицай.

Пловдив. За броени часове криминалисти от Шесто РУ установиха и задържаха извършител на грабеж в Пловдив. Бързата им реакция се наложила около 20 часа в понеделник, след като мъж се оплакал, че на ул. „Джебел“ непознат го заплашил и му отнел 200 лева. При последвалите оперативни и издирвателни действия скоро полицаите влезли в дирите на техен познайник, на 37 години. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомена районната прокуратура.

София. Столични полицаи задържаха 46-годишен за  хулиганство. На 30 ноември, около 21.30 часа, в подлеза на метростанция „Младост 3“, служител на сектор Метрополитен спрял за проверка мъж със съмнително поведение, който демонстрирал грубо и арогантно държание и отправил обидни реплики към униформения. Това наложило да бъде задържан, а след доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура той е привлечен като обвиняем по чл. 325 от НК. Наложена му е мярка „парична гаранция“ в размер на 1000 лева.

Пиян водач задържаха в ранните часове на днешния ден служители на Шесто РУ. Управляваният от 33-годишния мъж лек автомобил бил спрян за проверка около 3 часа в ж.к. „Овча купел“. Направеният тест с техническо средство на водача отчел значително над 1,2 промила в издишания въздух. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа, а автомобилът – иззет по надлежния ред. Предстои доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в прокуратурата.

05 дек 2023

София. 17-годишен е задържан за притежание на наркотични вещества. Полицаи от Второ РУ спрели за проверка младежа в района на столичния бул. “Княгиня Мария Луиза“ и открили у него полиетиленово пакетче с тревиста маса. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че иззетото вещество е 0.36 г марихуана. Събраните материали са изпратени в Софийската районна прокуратура с мнение за налагане на мерки по чл. 61 от НК. След отпадане на необходимостта непълнолетният е освободен и предаден на родител.

Столични полицаи установиха и задържаха 46-годишна, извършила джебчийска кражба. За престъпното посегателство сигнал подала потърпевша жена. Тя разказала, че докато била на територията на магазин за хранителни стоки в ж.к. „Люлин“ са й откраднати портфейл с пари и ваучери за храна. Служители на Девето РУ, съвместно с техни колеги от сектор „Улична престъпност“ – СДВР предприели незабавни оперативни действия и бързо влезли в следите на извършителя на кражбата. При последвалите издирвателни действия те задържали 46-годишна жена от с. Игнатово, област Варна, известна на органите на реда. Всички събрани материали са подготвени за доклад в Софийската районна прокуратура.

Перник. Двама непълнолетни са задържани за грабеж. Сигналът е подаден снощи, малко след 18 часа. По данни на пострадалата, две момчета я блъснали на земята и издърпали от нея дамската чанта, в която имало лични документи, дамски принадлежности и дребна сума пари. Незабавно районът бил блокиран от служители на Второ РУ и колегите им от сектор „Специални тактически действия“ при областната дирекция.  По „горещи следи“, недалече от местопроизшествието, служителите задържали двама тийнейджъри – на 14 и на 17 години. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. 17-годишният е познат на органите на реда. Наложена им е полицейска мярка за срок до 24 часа и срещу тях е образувано бързо производство. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Различни видове наркотични вещества са иззети при проведена специализирана полицейска операция в Пернишко. Криминалисти от Първо РУ задържали 25-годишен перничанин, у когото открили цигара, съдържаща суха зелена листна маса. При направения полеви наркотест, веществото реагирало на марихуана. Последвали процесуално – следствени действия в жилището му, откъдето униформените иззели още три топчета с бяло прахообразно вещество, отчело положителен резултат за метамфетамин. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.

В Радомир местни криминалисти проверили 20-годишен земенчанин и открили у него плик със суха тревиста маса и саморъчно свита цигара, с общо тегло около 150 грама. При направения тест бил отчетен положителен резултат за марихуана. Младежът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случаите са образувани досъдебни производства, работата продължава под надзора на прокуратурата.

Монтана. 51-годишен берковски жител е задържан за притежание на незаконно самоделно оръжие. Вчера бил получен сигнал за държане на незаконни вещи във вила в ж.к. “Заряница”. Незабавно била сформирана оперативно-следствена група, която извършила проверка в къщата, собственост на 51-годишен берковски жител. В рамките на предприетите действия било намерено самоделно метално устройство с формата на пистолет и дървена дръжка, без надписи или други обозначения. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство за престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК. Работата по случая продължава.

04 дек 2023

София. Столични полицаи задържаха 45-годишен за притежание на голямо количество тютюн за наргиле без бандерол. Вчера около 19.30 часа, служители от отделите „Икономическа полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ при СДВР спрели за проверка лек автомобил „Тойота“, управляван от 45-годишен, криминално проявен мъж. В хода на проверката в автомобила били намерени 60 кутии с тютюн за наргиле без акцизен бандерол. При последвалите процесуално-следствени действия в жилището, ползвано от мъжа, полицаите намерили още 221 кутии и 31 плика със същото съдържание. Мъжът е задържан в полицейски арест до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. Предстои доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура.

В Трето РУ е задържан извършител на кражба. Действията по разследването започнали преди месеци, когато млад мъж съобщил, че докато се прибрал към дома си, установил липсата на мобилния си телефон и известна сума. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия криминалистите установили и задържали извършителя – 33-годишен, криминално проявен, от София.  След доклад на събраните по случая материали в Софийска районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Пловдив. Полицаи от РУ-Хисаря иззеха около 39 грама марихуана при спецакция в края на миналата седмица. Сухата листна маса е открита на адреса на мъж от село Ръжево Конаре, който бил задържан в рамките на започнатото бързо производство. При аналогична операция колегите им от Второ РУ арестували двама младежи, от които общо са конфискувани над 26 грама синтетичен канабиноид. За притежание на известни количества дрога от този вид и на марихуана в Трето РУ попаднали млади мъж и жена. Междувременно, при претърсване в дома на местен жител, служителите на реда в Асеновград открили да се съхраняват почти 9 грама кокаин. С полицейска заповед извършителят бил задържан за едно денонощие, а след доклад на случая в Районна прокуратура – Пловдив е привлечен като обвиняем и приведен в ареста за 72 часа.

На сигнал за взломна домова кражба се отзовали в събота по обяд криминалисти от Четвърто РУ. Пловдивчанка се оплакала, че през разбит прозорец от адреса й са отнети телевизор, прахосмукачка, кухненски уреди и прибори, два килима и други вещи от домакинството. При последвалите бързи оперативни и издирвателни действия още същия ден разследващите влезли в дирите на двама техни познайници, на 30 и 38 години. Срещу задържаните мъже е образувано досъдебно производство.

Благоевград. На 1 декември полицейски служители от РУ-Сандански действали по сигнал и предприели проверка в обществена сграда в с. Катунци. На място били проверени четирима младежи на възраст от 17 до 20 години, в единия от които – 17-годишен от Сандански, полицаите открили около 13 станиолови топчета, съдържащи общо около 13,58 грама тревиста маса, реагирала на канабис, както и електронна везна. За случая е уведомена компетентната прокуратура, образувано е досъдебно производство. На следващия ден, по обед, в двора на учебно заведение в ж.к. „Струмско“ в областния град, полицейски служители от Второ РУ засекли 17-годишен младеж от Благоевград, от когото иззели полиетиленова опаковка с около 22,1 грама канабис и полиетиленово топче с около 0,9 грама канабис. По случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. Местен жител попадна в полицейския арест за притежание на наркотични вещества. При предприето претърсване в дома му криминалистите намерили и иззели плик с 20 грама бяло кристалообразно вещество – кокаин, както и разфасовки с общо 105 г марихуана. 31-годишният е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

Плевен. Вчера около 7 часа в полицията постъпил сигнал от кабинета за спешна медицинска помощ за приет за лечение в болницата в Плевен мъж след нанесен побой. Пациентът, с  множество хематоми по главата и фрактура на едната ръка, без опасност за живота, разказал, че бил нападнат от четирима малко след като си тръгнал от питейно заведение в Долни Дъбник около 4 часа. На мястото е извършен оглед. Четирима – трима 18-годишни и един 17 – годишен, са задържани като съпричастни. Уведомена е прокуратурата в Плевен и е образувано досъдебно производство.

Полицаи от Първо РУ в областния град реагираха на сигнал за конфликт между шофьори. Съобщението за спречкването между двама водачи на автомобили на кръстовище в Плевен бил получен на 1 декември към  17.30 часа. Към мястото незабавно е изпратен полицейски патрул, който установил, че конфликтът е възникнал десетина минути по-рано заради засичане на пътя, при който единият от шофьорите –  37-годишен плевенчанин, заплашил опонентите си с пистолет. Скоро след случката той сам се явил в Първо РУ и е предал доброволно боен пистолет, законно притежаван, без пълнител и боеприпаси, с валидно разрешение за носене и употреба. Сезирана е Районната прокуратура за престъпление по чл.325, ал.1 от НК. Всички участници в конфликта са разпитани като свидетели и по случая е образувано досъдебно производство.

Пазарджик. Извършител на грабеж и трима автори на кражби са установени от полицейските служители в областта през уикенда. В събота вечерта в РУ-Велинград бил получен сигнал от възрастен жител на курортния град. Той информирал органите на реда, че неизвестен го е заплашил с коса за косене на трева. След това нападателят отмъкнал от жертвата си сумата от 20 лева и избягал. В резултат на предприетите действия „по горещи следи“ служителите от РУ-Велинград установили, че автор на грабежа е 15-годишен тийнейджър от същия град. В присъствието на криминалисти, разследващ полицай и инспектор „Детска педагогическа стая“, тийнейджърът направил признания и предал вещи, свързани с извършеното престъпление. По случая се води бързо производство.

В полицейското управление в Пазарджик е получена жалба от собственик на новострояща се сграда в областния град, който съобщил, че след проникване в обекта, са откраднати различни инструменти, кабели и медни тръби, на обща стойност над 2000 лева. С разплитането на случая се заели служители на полицейски участък „Изток“. Скоро униформените влезли в дирите на извършителите, които се оказали двама жители на квартал „Изток“ – на 32 и 41 години. Единият от тях е задържан, а другият успял да се укрие и е обявен за издирване. Открити са и част от откраднатите електроинструменти.

Кърджали. 52-годишен е задържан в РУ-Момчилград. На 1 декември около 17 часа бил подаден сигнал за възникнал конфликт на улица в Джебел.  Незабавно към адреса бил насочен полицейски екип. При започналата проверка, униформените срещнали яростната съпротива на 52-годишния участник в скандала, който опитал да осуети по-нататъшните им действия.  Работата по случая продължава с оглед на чл.270, ал.1 от Наказателния кодекс.

Бургас. Полицейски служители от РУ-Карнобат разкриха извършител на кражбата на около 100 м кабел с цветни лампички и играчки за елха – коледна украса, монтирана от Община Карнобат пред читалище в града. Извършителят – 40-годишен местен жител признал за посегателството и върнал украсата. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Карнобат.

На 1 декември криминалисти от ОДМВР предприели проверка в магазин в с «Меден Рудник», управляван от 54-годишна криминално проявена жителка на областния град. В обекта те открили и иззели общо 77 флакона, съдържащи синтетичен канабиноид. Жената е задържана за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

София област. Към 2 часа през нощта срещу 1 декември в РУ-Костинброд бил получен сигнал за тропане и необичайни шумове в блок в жк „Зора“. При пристигането на адреса, униформените извършили бърз обход на жилищната сграда и засекли в едно от мазетата двама млади мъже в момент на изнасяне на различни уреди и машини. В хода на оперативните действия станало ясно, че преди да бъдат спипани на местопроизшествието, двамата направили неуспешен опит да влязат с взлом в апартамента на самотно живееща възрастна жена, като ритали и блъскали по входната врата. Извършителите са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Рецидивист е с повдигнато обвинение за наркоразпространение. Досъдебното производство по случая е образувано на 30 ноември. В рамките на проведена спецоперация криминалисти от ОДМВР-София и РУ-Ботевград извършили проверка на частен адрес в с. Трудовец. В къщата те открили 45 свивки, съдържащи общо 80 грама суха растителна маса, реагираща на MDMA, и около 10 грама амфетамин. Осъжданият 41-годишен обитател на жилището бил задържан в полицейския арест. След приключване на действията по разследването и доклад на събраните доказателства в прокуратурата той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 354А, ал.1 от НК. Мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа.

Перник. Познат на полицията младеж е задържан за кражба. На 2 декември служителка в магазин за плодове и зеленчуци в пернишкия кв. „Димова махала“подала сигнал, че от касата са откраднати 130 лв. Криминалисти от Първо РУ предприели действия за установяване на извършителя и много бързо белезниците щракнали около ръцете на 21-годишен перничанин, познат и с други подобни прояви. След проведените процесуално-следствени действия, той е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа с прокурорско постановление. Предстои внасяне на искане в съда за налагане на мярка за неотклонение. Работата продължава съвместно с прокуратурата.

Монтана. 32-годишен криминално проявен от областния град е задържан за опит за нанасяне на телесна повреда на полицейски служител и шофиране под въздействието на наркотични вещества. На 1 декември около 9.30 часа на ул. “Цар Борис III” той бил забелязан да шофира лек автомобил с монтанска регистрация, спрял пред магазин и влязъл вътре. При предприетата от криминалистите проверка, мъжът направил неуспешен опит да нанесе удар с метална тръба в главата. Направеният му е тест отчел положителна проба за употреба на канабис. С полицейска заповед му е наложено задържане за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая са образувани бързо и полицейско производство в РУ Монтана.

Кюстендил. Мъж, пробол с нож опонента си е задържан в нощта срещу неделя. Пострадалият е установен в близост до дискотека в Кюстендил с нараняване в корема и му е оказана медицинска помощ в местната болница. При изясняването на случая служителите установили още един пострадал младеж с няколко порезни рани, който е настанен за лечение без опасност за живота. В процеса на изясняването на случая полицаите стигнали до извършителя на нараняванията – 37-годишен кюстендилец. От него е иззет сгъваем нож, с който е нанесъл ударите, предшествани от  конфликт между него и трима младежи. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Трима мъже на възраст 37, 44 и 58 г. са задържани от полицаи в края на миналата седмица за кражба на два коня и жребче. Че животните са крадени станало ясно при проверка, предприета от служителите от РУ-Дупница на товарен автомобил на АМ „Струма“, превозвал конете. Служителите се усъмнили в собствеността на животните и установили, че са откраднати от района на местността Крушовица в землището на Дупница. Установен е собственикът. Задържаните мъже са от Северна България. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата и е последвало прокурорско постановление за задържане на трима за срок до 72 часа.