Илияна Йотова във Франкфурт: Българското слово и култура са нашата идентичност

0
730

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше официален гост на традиционното честване от българската общност на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Франкфурт, съобщи президентският прессекретариат.

“В глобалния свят предизвикателствата са много, но едно от най-големите е да запазим своята идентичност. Без словото няма да как да успеем. Българското слово и култура са нашата идентичност. Съхранението и разпространението на българския език трябва да бъде мисия на всички – българите в България и българите в чужбина.”

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се представители на българската общност на традиционното честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Франкфурт. Да уважат празника дойдоха и представители на германските официални власти.

“24 май е най-обединяващият празник – всички българи, независимо къде се намират по света, са заедно под звуците на “Върви, народе възродени”, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че 13 века България е империя на духовност и култура, от българската държава, която спасява делото на Светите братя Кирил и Методий, тръгва познанието към другите славянски народи. Почетният ни консул във Федерална провинция Хесен Инго-Ендрик Ланкау определи България като люлка на европейската цивилизация.

Илияна Йотова благодари на всички българи, които с всеотдайност учат на любов към родината. Тя подчерта ролята на съботно-неделните училища, които определи като духовни центрове за съхранение и разпространение на българщината. Вицепрезидентът отправи специални благодарности към българския генерален консул във Франкфурт Стефан Димитров и почетния консул Инго-Ендрик Ланкау за активната дейност, отдадена на връзките между нашите две страни и два народа, за грижите за българската общност.

Тази година България и Германия отбелязват 140 години дипломатически отношения. Илияна Йотова подчерта интензивния политически диалог и добрите двустранни отношения, в които има още потенциал за развитие. Според вицепрезидента българското председателство на Съвета на ЕС е показало, че България може да поставя теми в европейския дневен ред и да ги отстоява. Илияна Йотова изрази надежда, че Западните Балкани ще продължат да бъдат приоритет в европейската политика заради сигурността и развитието на региона и на целия континент.

В словото си вицепрезидентът коментира и резултатите от европейските избори, като посочи, че европейските граждани са дали урок на цялата политическа система и той трябва да бъде научен. “Ние, гражданите на Европа, искаме общ дом, но искаме и промяна в него. Искаме Европа на смелите и работещи решения, Европа, която работи за нуждите и просперитета на своите граждани”, изтъкна Илияна Йотова.

С мисъл на Гьоте, чийто роден град е Франкфурт, завърши приветствието си вицепрезидентът – “Човек вижда само това, което знае”. “Нека с широко отворени очи и сърца опознаваме света, да опознаваме другите. Само тогава ще можем да ги разбираме и да живеем заедно в мир и разбирателство, толкова необходими днес”, подчерта Илияна Йотова.

Източник: БТА