Чешки блогъри спечелиха субсидия, след като участваха в евроизборите на майтап

0
751

Блогъри шегаджии успяха да се представят достатъчно убедително на чешките избори за Европейския парламент и да получат партийна субсидия, предаде “Франс прес”.

Партията на блогърите носи шеговитото име “Да, ние ще тролнем Европейския парламент”, което е пародия на името на партията АНО на премиера Андрей Бабиш. В превод едно от значенията на името на АНО е “Да”.

Сатиричната формация беше създадена от млади блогъри, известни с изявите си в “Ютюб”. Те обещаваха невероятни неща – като субсидирана салата от краставички, увеличаване на минималната заплата, така че да бъде три пъти колкото средната, и излаз на Чехия на някое море. Тази невероятна предизборна програма се стори привлекателна на 37 046 избиратели и партията се изкачи на 10-о място в евровота в Чехия. Тя де факто прехвърли прага от 1 процент и получи правото на субсидии, възлизащи на 30 крони (1.16 евро) за всеки спечелен глас. Това означава, че блогърите еврокандидати ще получат сумата от около 43 000 евро.

Но все пак остава въпросът дали успехът на това движение не се дължи на приликата в името му с това на партията на Бабиш – АНО, победила на евровота с 21.18 процента. Засега става ясно, че резултатите на шегаджийската партия са “копирали” тези на АНО във всички райони на страната и това може да означава, че онези, които са искали да гласуват за АНО на Бабиш, може би са се объркали. https://www.dnevnik.bg/