Има недостиг на кандидати за съдебни заседатели за районните съдилища в съдебния район на Окръжен съд – Добрич. Мандатът на  досегашните заседатели изтича в началото на идната година. За мандат 2020 – 2024  година петте районни съдилища в региона се нуждаят от общо 170 съдебни заседатели, а постъпилите към момента кандидатури са само 79. Липсата на достатъчно кандидати за съдебни заседатели е сериозен проблем, тъй като може да доведе до невъзможност за разглеждане на наказателни дела или до забавянето им.

Най-големият районен съд в областта, чийто съдебен район обхваща общините Добрич, Добричка и Крушари, се нуждае от 80 заседатели. За попълване на бройката общинските съвети в трите общини е трябвало да излъчат съответно 53-ма, 20 и 7 кандидати. Предложените към момента кандидатури от Добрич са 25, двойно по-малко от необходимите. От община Добричка са излъчени 8 кандидати, за които обаче не са представени всички изискуеми документи. Общинският съвет в Крушари е уведомил, че няма да предложи кандидати за съдебни заседатели поради липса на желаещи.

Към момента не е постъпила нито една кандидатура за съдебен заседател в Районен съд – Каварна, при положение, че институцията се нуждае от 25 заседатели – 17 от община Каварна и 8 от Шабла.

За Районен съд – Балчик са необходими 20 заседатели, а кандидатите са 15. В Районния съд в Генерал Тошево съотношението е 25 към 19.

Процедурата по избор е приключила само за Районен съд – Тервел, който е приел да работи с 12 заседатели, при утвърдена необходима бройка от 20 души. Във всички останали общини в региона набирането на кандидати за заседатели продължава.

Съдебните заседатели участват в първоинстанционни наказателни дела и имат еднакви права и задължения със съдиите. Те трябва да са на възраст от 21 до 68 години, да не са осъждани за умишлено престъпление и да имат завършено най-малко средно образование. За заседатели могат да бъдат избирани граждани, които имат настоящ адрес в общината, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатстват. Избират се за срок от 4 години и нямат право на повече от два последователни мандата.

Ръководството на Окръжния съд в Добрич призовава гражданите да се възползват от възможността, която законът им дава, за участие в правораздавателната дейност. Едновременно с това се напомня на Общинските съвети да изпълнят вмененото им законово задължение, като положат повече усилия за набиране на кандидати за съдебни заседатели.

Съгласно законовите разпоредби съдебните заседатели за районните съдилища се избират от общото събрание на съответния Окръжен съд, което преди това определя и броя на необходимите за всяко съдилище заседатели. Общинските съвети по места имат задължението да проведат процедурата за подбор на кандидати.

Недостиг на кандидати за съдебни заседатели има почти в цялата страна. В тази връзка в началото на декември Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изрази становище, че е необходима спешна законодателна промяна, която да предвиди възможността за удължаване на мандата на настоящите съдебни заседатели до избора и встъпването на нови заседатели в съдилищата.