Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в събота, 7 октомври, че палестинската групировка Хамас е направила грешка, като е започнала война срещу Израел .

„Тази сутрин Хамас направи сериозна грешка и започна война срещу държавата Израел. Войниците на IDF се бият с врага във всички места за проникване“, каза министърът, цитиран от The Times of Israel .

Той също така изрази увереност, че Израел “ще спечели тази война”.

Израелските отбранителни сили (IDF) на свой ред заявиха, че са започнали операция “Железни мечове” в отговор на изненадващата атака на Хамас.

В събота сутринта в няколко района на Тел Авив и близките населени места прозвучаха сигнали за въздушна атака . Съобщава се, че една жена е била убита и най-малко трима души са били ранени в резултат на ракетен обстрел от ивицата Газа . Беше отбелязано, че палестинската групировка Хамас е поела отговорност за ракетната атака. Според CNN военният командир на Хамас Мохамед ал-Дейф публикува записано съобщение, в което се обявява операция “Буря Ал-Акса” и се казва, че “палестинската въоръжена групировка е изстреляла ракети по вражески позиции, летища и военни позиции”.

На фона на обстрела и проникването на бойци от ивицата Газа в граничните райони, Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха състояние на „готовност за война“ и беше въведено специално извънредно положение в централен Израел . Беше съобщено също, че ИД са започнали да нанасят удари по цели в ивицата Газа.

Коментирайки ситуацията, политологът и военен експерт Юрий Светов в интервю за Известия отбеляза, че в сегашните реалности заплахата от война в Близкия изток е съвсем реална . Той припомни още, че организацията Хамас, въпреки че е призната за терористична от Съединените американски щати и редица други държави, някои европейски държави не я признават за такава и могат да й окажат помощ и подкрепа. В същото време САЩ могат да се притекат на помощ на Израел и, според политолога, най-вероятно ще направят това много бързо.

Палестинците се опитват да гарантират, че бъдещите граници между двете страни следват линиите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г., с възможна размяна на територии. Палестина иска да създаде своя собствена държава на Западния бряг и Ивицата Газа и да направи Източен Йерусалим своя столица. Израел отказва да се върне към границите от 1967 г. и да раздели Ерусалим. iz.ru