Изложба припомня емблематични песни на народната певица Верка Сидерова в родния й Добрич /видео/

0
1550

Добрич, 26 април /Юлияна Христова, БТА/
Регионалната библиотека “Дора Габе” в Добрич припомня емблематични песни на народната певица Верка Сидерова /1926 г./ – една от най-известните изпълнителки от Добруджанската фолклорна област, с експозиция по повод 95-ата годишнина от нейното рождение. Сидерова е почетен гражданин на родния й Добрич.
В изложбата са фотокадри от турнета на дългогодишната солистка на ансамбъла за народни песни и танци “Филип Кутев” в САЩ, Япония, Монголия, Израел, Великобритания и още много страни. Акцент в сбирката е автобиографичната книга на Верка Сидерова “Лале ли си”, която след изданието от 2011 година излиза и на английски език със заглавието “The flower of Bulgaria”. С дисковете “Лале ли си, зюмбюл ли си” от 2006 и 2013 година в експозицията също оживяват най-популярните песни от репертоара на певицата.
Експозицията, която е част от поредицата на библиотеката “Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа”, отбелязва и 90-годишнината от рождението на народния певец и кавалджия Иван Георгиев /1931-1992 г./. Книгата “Певецът на Добруджа”, посветена на изпълнителя, негови компактдискове и много други библиотечни документи възкресяват спомена за най-обичаната му песен – “Мило ми е, мамо, драго ми е, татко”.
Изложбата за именитите народни изпълнители ще остане във фоайето на библиотеката до 21 май.