ИЗЛОЖБА- БЪРЗО, ТОЧНО,СРОЧНО!

0
816
Регионален етнографски музей – Пловдив притежава най-богатата колекция в страната, представяща историята и развитието на съобщенията в България, благодарение на БТК – АД. Изложбата проследява историята и развитието на съобщенията от древността, та до днес. Онагледена е богато с илюстративен и текстови материал, където са засегнати най-важните години и факти за съобщенията по нашите земи от периода на Османската империя – с „татарската конна поща” и специално създадените „мензили” (станции). Отбелязано е въвеждането на телеграфа у нас (1855 г.) и неговото хронологическо развитие. Телеграфът е изобретен около 50 години преди телефона и дълго време е бил основно средство за далечно общуване. Морзов апарат е и най-ранният експонат в колекцията – от 1857 г. Във възстановката на пощенската станция от началото на ХХ в. има лентов телеграф с монтиран бронзов свещник на него, използван при липсата на ток.
Освен това може да се разбере много за пощовата уредба от края на ХІХ в., за задължителното носене на оръжие при потегляне с пощата, за униформата на пощальона и откъде идва пощенският знак със завитата тръба и лъва в нея, извезан върху пощовите шапки. Могат да се видят автентични документи и формуляри, използвани в пощенската администрация.
Любопитно е, че първият телефонен разговор е проведен в Пловдив от канцеларията на Алеко Богориди – губернатор на Източна Румелия, до кабинетите на неговите подчинени. Пак от Пловдив по време на Първото индустриално изложение през 1892 г. е проведен и първият междуградски разговор със София от кабина, построена за целта в градската градина.
В експозицията можете да видите изключително интересни автентични експонати – едни от първите телефонни апарати, появили се в България в края на ХІХ в., притежание на кметства или заможни домове. Уникални са големите външни телефони на фирмите „Берлинер”, „Уестърн Електрик” или този на „Сименс и Халске” с две слушалки за конферентен разговор. Особено атрактивен със своето указание за ползване е и един от първите монетни апарати с марка „Ериксон”.
Богата колекция марки представя образци от първите сантими (1879 г.) до 80-те години на ХХ в. В Пловдив е създадено първото филателно дружество в България, което предопределя възобновяването на традицията в тази насока днес.
За любителите и колекционерите на стари пощенски картички са отпечатани копия. Всеки може да закупи пощенска картичка от началото на ХХ в. с любопитна информация отпред или на гърба на картичката и така да запази спомена от посещението на изложбата.
Новост е последното табло с любопитни факти и вицове, съпътстващи пощенския живот. То е и като едно намигване, че освен сериозна, всяка история има и весела част.