Изложбата „Огнена магия” – арт пирография на Ивелин Митаков

0
1004
Пирографията, позната още като „горещо гравиране”, е своеобразно изкуство на рисуване върху дърво чрез обгарянето му с гореща игла. Терминът означава „пиша с огън” и произлиза от гръцките „piros” – огън, и „graphos” – пиша. Смята се, че пирографията датира още от праисторията, когато първите хора са създавали рисунки от овъглените останки от пожари. Най-широко разпространеният традиционен инструмент днес е т.нар. пирограф, който използва електричество, за да генерира достатъчно топлина във върха. В зависимост от вида на върха, който се използва, температурата, начина, по който желязото се прилага към материала, се постига повече или по-малко интензитет на изгорения отпечатък и следователно различни тонове и нюанси – от меко кафяво до абсолютно черно. Интересното при тази техника е, че не е възможна корекция, защото дървото изгаря, всяка грешка е фатална и трябва да се започне отначало. Затова и твърде малко са хората в България, които могат да се нарекат професионалисти в тази област.
За първи път в Добрич ще бъде открита уникална изложба на арт пирография. Експозицията представя творби на Ивелин Митаков – един от малцината в България, който може да борави на изключително високо ниво с пирограф и владее до съвършенство изкуството да „пише с огън”.
Ивелин Митаков е роден в Добрич. Завършил е Техникум по строителство – специалност „Архитектура”, и ВПИ – Благоевград. Първите си стъпки в пирографията прави като студент през 1984 г., като получава отличия за най-добра работа във ВПИ – Благоевград и за най-добра между всички университети в България. Член е на Задругата на майсторите. Притежава две майсторски свидетелства от Националната занаятчийска камара. Вече повече от 30 години изключително талантливият майстор сътворява прекрасно богатство от образи и картини и „изписва с огън“ върху тях своите художествени откровения, откривайки вдъхновение и творчески идеи и в уникалните тракийски съкровища, и в пленителната красота на Нефертити, и в сюрреалистичните картини на ексцентричния Салвадор Дали… През 2016 г. част от неговите пирографии са представени в залата на „Кралската изба“ в Двореца в Балчик и в продължение на две години събират възхищението на българските и чуждестранни гости. От няколко години Ивелин Митаков е стопанинът на ножарското ателие в ЕК „Стария Добрич“, където изработва уникални като разновидност, материал и украса ножове.
Изложбата „Огнена магия” – арт пирография на Ивелин Митаков, ще бъде открита на 17 май /понеделник/ от 17.30 часа в Етнографска къща.
Заповядайте!