ИЗВАДИХА ЗАЛИВА БОЛАТА ОТ РЕЗЕРВАТ „КАЛИАКРА“

0
470

Заливът Болата край село Българево е изваден от границите на резерват “Калиакра” и е прехвърлен към защитената местност “Степите” с решение на Народното събрание.Промяната е част от Закона за генетично модифицираните организми и вече е обнародвана в Държавен вестник.

Преминаването на залива към защитена местност ще даде възможност за неговото стопанисване, както и за ремонт на съществуващата инфраструктура, какъвто не е извършван от десетилетия.

От резерват “Калиакра” са извадени пясъчната ивица на залива Болата, пътят, водещ до плажа, двете брегоукрепителни съоръжения, както и паркингът на нос Калиакра.

Битката за тази промяна се води още от 2018 година, заяви кметът на село Българево Георги Георгиев и допълни, че само по този начин плажът може да бъде правилно стопанисван, а буните – ремонтирани.

Георги Георгиев уточни, че дори и с тази промяна плажната ивица на Болата не може да бъде давана на концесия или под наем на физически лица, както и че продължава да е строго забранено всякакъв вид строителство там. НДТ