Зрелостниците решават тест от 40 въпроса, а 41-и въпрос е есе или интерпретативно съчинение на тема „Човекът и неговите съмнения в разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин.

Това стана ясно от учениците, които излязоха от изпита. МОН ще обяви официално темата по-късно днес, информира БНТ.

Верните отговори на теста ще бъдат качени на сайта на МОН днес следобед, а резултатите ще бъдат ясни до 15 юни. Зрелостник, който не е успял да се яви днес, може да го направи на 27 август, когато е другата дата.

Организацията за провеждането на Държавния зрелостен изпит по Български език и литература е добра, въпреки че тази година обстановката е необичайна, коментира по-рано днес просветният министър Красимир Вълчев пред bTV. По думите му най-голям проблем е било осигуряването на необходимите квестори.

„Имаме резерв от квестори на училищно ниво – във всяка една стая по двама. Дори един да не дойде, другият може да поеме. Има камера във всяка една стая, която също гарантира срещу преписване. Имаме резерв от квестори на областно ниво, допълни образователният министър.

Той обясни, че преподавателите в рисковата група са се отказали да бъдат квестори и са били заменени с по-млади техни колеги. „Като физическа среда, училищата са възможно най-безопасните места. Били са затворени 2, 5 месеца, дезинфекцират се всяка седмица. С всички мерки за дистанция, не би трябвало да има риск от заразяване. По-безопасни са от всеки един друг обект“, каза Вълчев.

Министърът на образованието посочи, че близо 90% от училищата са успели да усвоят целия учебен материал, дори темите, които не са заложени в конспекта за матурата. Той обясни, че тази година забавяне е имало и заради грипните ваканции, но повечето учители са компенсирали времето заради липсата на училищни екскурзии и зелени училища.

„10% ни декларираха, че трудно обхващат учениците по време на извънредното положение. Като цяло, обучителният процес протече добре в електронна среда. Но образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се в началото на следващата учебна година да се върнем към присъствената форма“, отбеляза ресорният министър.

Вълчев обясни, че учениците, които не са взели необходимия материал ще се върнат лятото в клас, като уроците най-вероятно ще се преподават на открито. „1-2% от учениците изобщо не са участвали в онлайн обучението. 10-11% са участвали асинхронно, но предимно чрез социални мрежи, но не и чрез образователни платформи. Тези деца сега ще доучат, ако не успеят да компенсират изоставането, ще останат в същия клас“, посочи Вълчев и каза още, че общият брой на тези деца е около 40 хил. от 730 хил.

Просветният министър коментира, че се надява учебната година да започне на 15 септември, но Министерството на образованието е готово датата да бъде отложена.

865 зрелостници от Добричка област писаха по тема номер 18 интерпретативно съчинение или есе на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ.

17 от подалите предварително заявки 882 дванадесетокласници в областта не са се явили в изпитните зали днес, информира за Дарик Жоро Тошков – началник на РУО – Добрич. 11 от неявилите се на изпита зрелостници са от областния център Добрич.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

Матурата по БЕЛ започна в 9.00 часа. Изпитът ще продължи 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има предвидени два допълнителни часа.

Зрелостниците в Добричка област се явяват на матура в общо 14 училища, разпределени до 10 души в 99 зали, при спазване на всички противоепидемични мерки. 274 квестори следят за реда и дисциплината в залите по време на изпита.

В изпитните зали зрелостниците влизат с поставени предпазни маски или с шлемове, а по желание – може и с ръкавици. По време на изпита учениците ще може да махат маските си, ако желаят.

Матурата по БЕЛ включва три модула. Първият модул е с продължителност един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

Вторият задължителен държавен изпит по избор на зрелостниците ще се състои на 3 юни от 9.00 часа. Най-много зрелостници в област Добрич – 218, са избрали да се явят на изпит по английски език, съобщиха от РУО – Добрич. Географията е на второ място сред предпочитанията на абитуриентите в Добричко, като предметът е избран от 110 ученици. 92-ма от зрелостниците са избрали да се явят на матура по философия.

https://dnews.bg/

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ ОТ ПОЛИТИКА
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  13. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
    1. ДОБРУДЖАНЦИ
    2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
    3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
    4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
    5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
    6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
    7. БЪЛГАРИТЕ
    8. РИБОЛОВ
    9. ГЮВЕЧ ОТ ПОЛИТИКА
    10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
    11. България – Китай 中国保加利
    12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
    13. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ

Начална страница