Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е регистрирано днес в 20.04 часа местно време (19.04 часа българско време) с епицентър в Дефне, окръг Хатай, Южна Турция, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) .

Според АФАД трусът е бил на дълбочина 16 километра. Усетен е в много съседни окръзи, както и в Сирия и Ливан. Има данни за разрушения, посочва канал Хабертюрк, цитиран от ТАСС. Не се съобщава за жертви или пострадали.

Трусът е предизвикал паника по улиците, отбелязва Анадолската агенция.

Ройтерс съобщи за земетресение с магнитуд 6,3 в района на Антакия, Южна Турция, позовавайки се на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Според очевидци има пострадали сгради.

https://bta.bg/

Два мощни труса в епицентъра на смъртта Хатай, рухват сгради

  • Според Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) на Турция, първото земетресение е с магнитуд 6,4 по Рихтер

Две силни земетресения разтърсиха една от най-тежко засегантите турски провинции тази вечер. 

Трус с магнитуд 6,3 по Рихтер е ударил граничния регион между Турция и Сирия, съобщи Европейският сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс.

Епицентърът е в провинцията Хатай – една от най-тежко засегнатите при предишните трусове. Свидетели разказват, че чуват рухването на сгради.

Според Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) на Турция трусът е бил с магнитуд 6,4 по Рихтер в 20.04 ч. местно време с епицентър в Дефне, Хатай.

По данни на местни медии, три минути по-късно е регистриран трус нов трус с магнитуд 5,8 в град Самандаг. Дълбочината на вторичния трус е регистриран на 7 километра под земната кора.

Съобщава се, че някои сгради в града са се срутили.

Земетресението е усетено в Кипър, Ливан, Израел и Сирия.

<iframe width=”640″ height=”360″ src=”https://www.youtube.com/embed/sXOk9KlOu4g” title=”CANLI | Hatay&#39;da Büyük Deprem: İşte İlk Görüntüler #deprem #sondakika” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Репортерът Бусе Девирен, който усети земетресението и предаде тези моменти в предаване на живо по CNN Türk, каза, че печките в палатките са паднали по време на земетресението. “Хората дори излязоха от палатките си. Те се страхуваха от падащи дървета”, каза Девирен.

„Земята се изплъзна изпод краката ни. Бяхме вътре в палатковия град. Разтърсихме се невероятно. Хората бяха запалили печки на много места. Децата бяха много уплашени. Беше невероятно голямо земетресение. Не беше земетресение като вторичен трус”, предаде репортерът.  https://blitz.bg/