ИЗЛОЖБА „ОТ КИНОЦЕНТЪРА ДО МУЗЕЙНАТА ВИТРИНА“ ГОСТУВА В ТЕРВЕЛ

0
297
ИЗЛОЖБА „ОТ КИНОЦЕНТЪРА ДО МУЗЕЙНАТА ВИТРИНА“ ГОСТУВА В ТЕРВЕЛ
Община Тервел, в партньорство с Исторически музей, всички образователни институции на територията на общината, читалище „Димитър Дончев-Доктора“ и ЦПЛР „Малкият принц“, постави началото на поредица от инициативи, посветени на отбелязването на няколко кръгли годишнини, свързани с героичното минало на българския народ и борбите за национално освобождение. Това са 175 г. от рождението на Христо Ботев, 150 г. от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 145 г. от освобождението на България. Това е причината Община Тервел.
На 16 февруари в историческия музей на града бе открита изложбата „От киноцентъра до музейната витрина“. Тя представя част от една уникална колекция традиционни костюми, накити и аксесоари, използвани при заснемането на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”. Реквизитът от незабравимия български сериал идва от гр. Попово, а освен пътя на създаването му, изложбата припомня и историята на българите от Беломорска Тракия.
Директорът на историческия музей в Попово Владимир Иванов запозна присъстващите с историята на придобиването на ценните експонати от тракийското дружество в с. Светлен, общ. Попово. Шарени носии, извезани с много старание и красиви шевици, разкривай вкуса на българките от Беломорска Тракия- – Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, родното място на Капитан Петко – село Доганхисар, от Ивайловградския и Елховския край. 16 костюма ни връщат във времето на легендарния революционер, в чиито образ влиза актьорът Васил Михайлов.
Изложбата ще бъде отворена за посещения до 16 март 2023 година.