Земеделски кооперации в Добричка област се опасяват от фалити заради безмитен внос от Украйна

0
800

В започналата кампания по прибиране на реколтата земеделските кооперации в Добричка област се опасяват от фалити заради безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна. След жътвата на ечемика складовете на стопанствата са пълни, а цените на зърното непрекъснато падат при направените големи разходи за производството, заяви пред БТА председателят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов.

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите преди дни също заявиха, че безмитният внос от Украйна и Молдова “убива търговията” и в годината на инфлация създава големи трудности, които обричат по-дребните стопани на фалит.

Земеделските кооперации в Добричка област прибраха добра реколта от ечемик – средно по 650-700 килограма от декар, но изкупните цени не могат да покрият големите разходи за поскъпващото гориво и за торовете, които не могат и да се намерят, коментира председателят на Областния съюз. По думите му търговците са давали доскоро по 600 лева за тон ечемик, но цената му се очаква да падне и под 500 лева. Пшеницата от 700-800 лева за тон поевтиня до 600 лева, каза Комитов.

Областният съюз на земеделските кооперации, в който членуват 38 стопанства, настоява да се засили фитосанитарният контрол на безмитния внос от Украйна, защото сега не знаем каква земеделска продукция отива в заводите за хляб и олио в страната, добави председателят на браншовата организация.

БТА