• Екипи на Енерго Про възстановиха всички аварии по мрежа средно напрежение. Продължават да работят по мрежата ниско напрежение 

Освободени без ограничения за товарни МПС са пътят Добрич – Балчик и пътят Добрич – Албена, информира дежурният в Областно пътно управление. Оттам още информират, че напълно затворен е пътя Балчик – Оброчище. Почистени са главните пътища до границите с областите Силистра и Шумен, с. Орляк – граница Шумен, с.Коларци – гр.Тервел до 12 тона, с.Дуранкулак – гр.Балчик до 12 тона, гр.Добрич – с.Крушари до 12 тона.  Частично е почистен участъкът с. Карапелит – с. Кочмар.  Пътен участък  Дуранкулак – Балчик е отворен за МПС до 12 тона. Отворени при зимни условия са следните пътища: Добрич -Тервел; Добрич – Кардам за леки МПС;  Добрич – Крушари до 12 тона. Пътят Добрич – Варна  е отворен за МПС до 3.5 тона.

Към момента 18 работещи машини и пътнопочистваща техника са на терен за област Добрич. Във всички общини  продължава снегопочистването на общинска  пътна мрежа в проблемните участъци.

От сутринта досега РД ПБЗН са отреагирали на шест сигнала с технически помощи за отстраняване на паднали дървета в гр.Добрич.

От Енерго Про информираха, че на територията на община Тервел са възстановени всички аварии по мрежа средно напрежение и екипи работят по мрежа ниско напрежение.

Дежурните по общини докладват, че все още без ток са както следва – в община Шабла 2 села, в община Тервел 4 села, в община Крушари 6 села и в други 3 има частично нарушение на електроподаването. В община Добричка дежурният информира, че все още в 39 села няма електрозахранване.

По данни от дежурен диспечер на ВиК Добрич поради липса на ел. захранване не работят помпени станции в с. Методиево и с.Крушари.

Дежурните по общини информират, че без водоподаване са в община Шабла 1 село, в община Каварна 4 села са със слабо водоподаване, в община Тервел в 4 села няма вода, в община Крушари – в 5 села, в община Добричка в 14 села няма вода.

След анализ на актуалната обстановка Областният съвет за защита на населението при бедствия взе решение и в утрешния ден – 28.11.2023 г., да се провежда учебен процес в онлайн среда в общините Тервел, Крушари и Балчик.

Във всички останали общини на територията на област Добрич учебните занятия за децата от първи до дванадесети клас се възстановяват.

Днес кметът на община Крушари отмени бедственото положение.

0БЛАСТНА УПРАВА

В отдел „Национален оперативен център“ към ДОД при ГДПБЗН постъпи информация от НИМХ-МОСВ и Метеорологичния център на ВВС за потенциално опасни метеорологични явления, като за 28.11.2023 г. е обявен жълт код за силен южен вятър в област  Добрич,с пориви до 20-24 m/s. 

Въвеждане, при необходимост, на съответния план на СДПБЗН и РДПБЗН в частта „Други възможни извънредни ситуации (силни ветрове)“; 

Във връзка с метеорологичната прогноза да се предприемат мерки за повишаване готовността за действие при силен вятър и  за оказване помощ на населението.  Да се обърне внимание на готовността на съответната техника.

При необходимост да бъде създадена организация за наблюдение и включване на допълнителни сили и средства от единната спасителна система за ограничаване и ликвидиране на произшествия.

Да се предприемат мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.

При възникване на критична (бедствена) ситуация, дежурните длъжностни лица своевременно да уведомяват оперативния  дежурен в Оперативния център на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Добрич.