• Американски лекари успешно присадиха на пациент с летално сърдечно заболяване сърце на генномодифицирана свиня в последен опит да спасят живота му

Американски хирурзи успешно трансплантираха за първи път генетично модифицирано сърце от прасе на човек, предадоха световните информационни агенции.

Пациентът е мъж на 57 години с тежко сърдечно заболяване, водещо до летален изход.

Той е трансплантиран в университетската болница в Балтимор, щата Мериленд, на 7 януари. В голяма степен интервенцията е експериментална.

“Тази трансплантация на органи за първи път показа, че генетично модифицирано животинско сърце може да функционира като човешко, без да бъде незабавно отхвърлено”, се казва в съобщение, разпространено от лечебното заведение.

Пациентът Дейвид Бенет, който е жител на Мериленд, се чувства добре три дни след операцията. Той ще бъде наблюдаван в следващите няколко седмици.

Мъжът е бил отхвърлен като неподходящ за обичайната сърдечна трансплантация във водещи клиники.

“Или щях да умра, или да се подложа на тази трансплантация. Искам да живея. Знам, че това е изстрел в тъмното, но е последният ми избор”, заявява пациентът ден преди операцията, цитиран в разпространено от болницата съобщение.

Синът му разказа пред Асошиейтед прес, че баща му е бил напълно наясно, че това е единствената възможност да оцелее.

Дейвид Бенет бил настанен в болница и прикован за леглото в последните няколко месеца. Мъжът се надява да се възстанови и да може да напусне болницата.

https://www.vesti.bg/