Да подобри живота на хората – на това ще заложи през новия управленски мандат общинското ръководство на Балчик, заяви в ефира на Дарик радио Добрич кметът Николай Ангелов. Той спечели вотът на избирателите за четвърти път и с това се превърна в най-дълго управлявалия кмет на Белия град.

„Ние, кметовете, обикновено се хвалим с тъй наречените инфраструктурни проекти, а задълженията на общинското ръководство са във всички сфери на обществения живот. Затова се радвам, когато имаме добра социална политика, добро здравеопазване, когато помагаме на училищата и детските градини, защото това спомага наистина за подобряване на живота в един град или село” – коментира  градоначалникът.

Сред приоритетите през  следващите четири години Ангелов посочи безопасността на хората. В тази връзка движението в града ще бъде облекчено с изграждането на няколко кръгови кръстовища. За свободното време и отдих на балчиклии ще бъдат създадени нови паркове, детски площадки и спортни съоръжения, информира кметът.  За бездомните животни, в това число и за изоставени домашни любимци и такива, към които е имало нехуманно отношение от собствениците, ще бъде изграден приют.

Платени зони за паркиране в централната граска част и нова визия на крайбрежната алея също са сред  идеите, които ще намерят реализация през идната година. Още през пролетта Дамбата ще е с променен облик – с гранитни плочки, с нови парапети, с велоалеи и  детска площадка.

Николай Ангелов коментира и предстоящото увеличение на туристическия данък в общината, което според категоризацията на местата за нощувка варира от 30 ст. до 60 ст. и достига максимален размер 1,50 лв. за петзвездни хотели. „Този данък не е бил повишаван, откакто е въведен преди няколко години.  Други местни такси и данъци няма да вдигаме на този етап” – заяви кметът.  Той мотивира предложението за повишението на турстическия данък от 2020 г. с необходимостта от осигуряване на инвестиции, с които да се съфинансират важни за общината  инфраструктурни проекти.

„Истината е, че  общините в България нямат свободни средства и те по някакъв начин трябва да компенсират покачването на цените и качеството на живот. Вижте какво се случва само с минималната работна заплата. Когато аз станах кмет, тя беше 240 лв., а сега е 610 лв. В същото време имаме данъци и такси, които не са променяни въобще през годините” – каза още Николай Ангелов в ефира на най-слушаното от добруджаци радио – Дарик.