ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА БАЛЧИК

0
1460

Годишната програма за разпореждане с общински имоти в Балчик за 2019 залага постъпления от 2,357 милиона лева. Вчера тя бе приета от Общинския съвет. През годината ще се предложат 21 обекта под наем, а за продажба – 77 имота в Балчик, вилна зона, квартал „Балик“, промишлена зона, по селата. Предстои да бъде публикувана на общинския сайт balchik.bg.

Общинският съвет утвърди и актуализация на наредбата за местните данъци  в Балчик, съобщи за Радио Варна кореспондентът на медията Албена Иванова.  Измененията се базират на влезлия в сила от началото на годината Закон за местните данъци и такси. Има нов механизъм за определяне на налога за колите. Въвеждат се два нови компонента на годишния данък – имуществен и екологичен. Приети са минимални стойности на данъка в зависимост от мощността на двигателя и екологичната категория на автомобила. Формира се налог, който поскъпва за старите превозни средства с ниска екологична категория и поевтинява за новите коли от екокатегория с и над “Евро 4”.

Заради опасения, че е изпуснат законовият срок за утвърждаване, балчишкият парламент не прие план – сметката за разходите по сметосъбиране, извозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депа и поддържане на чистотата в община Балчик.

Планът за 2019 възлиза на 4,950 млн.лв. Това означава, че ще се харчат миналогодишните параметри от близо 3,8 милиона лева. Тазгодишните средства са завишени заради по-високите отчисления за обезвреждане на отпадъци по Закона за управление на отпадъците.