ЗАПОЧВА ПРИНУДИТЕЛНОТО УМЪРТВЯВАНЕ НА ПРАСЕТА В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ

0
2891

 

Проведе се заседание на Областна епизоотична комисия

            От днес екипи започнаха проверки по задните дворове в цялата област

Днес – 05.08.2019 г., се проведе редовно заседание на Областна епизоотична комисия. То бе председателствано от областния управител Красимир Кирилов, който припомни, че изтече даденият гратисен период на стопаните, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“. За актуалната обстановка информира секретарят на комисията и директор на ОДБХ Добрич д-р Каменов.

Той заяви, че през почивните дни лично е извършил проверка на кланиците на територията на област Добрич, като е съставен акт за неспазване на разпореждането за дезинфекция на кланицата в Дропла. В Сенокос т. нар. килим за дезинфекция не е бил напоен с дезинфектант, като дежурният е споделил, че през нощта е бил откраднат маркучът на инсталацията, сподели д-р Каменов и добави, че кланицата в с. Росеново ще изгради дезинфекционна инсталация, каквато има на ГКПП Кардам и Дуранкулак. Д-р Каменов информира още, че е бил подаден сигнал в петък около 22.00 ч. за ударено от автомобил диво прасе в района между селата Дуранкулак и Ваклино. Дежурен ветеринарен лекар е бил на място около 23.00 ч. взета е проба по надлежния ред, която е изпратена за изследване в референтната лаборатория, а трупът на животното е загробен. Секретарят на Областна епизоотична комисия сподели още, че е изпратил писмо с указания до директора на Държавно ловно стопанство Балчик – да бъдат извършени претърсвания в района на стопанството в Зеленка.

По втора точка от дневния ред д-р Каменов обясни, че от днес тръгват два екипа със специалисти от ОДБХ, придружени от служители на МВР на обход в задните дворове, като на ден ще се проверяват средно по 12 адреса. На тези, които не са спазили указанията и не са прибрали за лична консумация животните си в гратисния период, ще им бъдат издавани предписания за срок от 48 часа. След изтичане на този срок животните им ще бъдат умъртвени и загробени, според изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

С изчерпването на дневния ред,  областният управител Кр. Кирилов закри заседанието, след което се присъедини към един от екипите, извършващи проверка. Първият обект бе частен двор в близост до военното летище в Добрич, където Стоян Стоянов гледа, по негови думи, около 150 прасета. На място бе видно, че няма никаква биосигурност в стопанството, а животните спокойно влизат и излизат и в намиращата се насреща нива с царевица. От ОДБХ заявиха, че многократно са му съставяни актове, но собственикът отказва да предприеме нужните действия. На Стоянов бе връчено предписания за срок от 48 часа да ликвидира животните. Бяха проверени и няколко адреса в кв. „Рилци“, но там навсякъде собствениците бяха спазили гратисния период. Обиколката на екипите в цялата област продължава.

Областният управител се обръща с апел към всички да спазват разпорежданията, като припомни, че министър-председателят Бойко Борисов заяви, че за всеки ще има обезщетение за дезинфекция на задния двор. Той призова институциите, имащи отношение към проблема да продължат да оказват съдействие на служителите на ОДБХ Добрич, за да се запази икономиката на региона и областта.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST