• Църквата яростно се противопостави на намеренията на премиера Кириакос Мицотакис да легализира гей двойките

Лидерът на основната опозиционна партия в Гърция СИРИЗА Стефанос Каселакис предупреди днес, че депутатите от лявата партия, които гласуват срещу правителствен проектозакон за легализиране на еднополовите бракове, рискуват да бъдат изключени, съобщава в. “Катимерини”.

“Кой тук се противопоставя на това еднополовите двойки да имат същите права да се женят и да имат деца? Ако има такъв, нека се изправи”, заяви Каселакис на заседание на централния комитет на СИРИЗА. “За нас въпросът за правата не е въпрос на лидерство и дисциплина, това е въпрос на идентичност. Кой друг (ще направи това), ако не левицата?”, заяви Каселакис.

ята се, че коментарите са насочени към депутата от СИРИЗА Павлос Полакис, който заяви в петък, че не иска да гласува за този законопроект, отбелязва изданието.

Междувременно архиепископ Йероним, главата на Гръцката православна църква, каза на Каселакис в събота, че позицията му по отношение на правителствения проектозакон остава “предпазлива”.

“Ако има някакъв витаещ наоколо въпрос, на който някои хора биха искали да получат отговор, по темата за еднополовите бракове, бих казал, че съм предпазлив”, каза архиепископът след срещата и добави, че с лидера на СИРИЗА са съгласни, че “трябва да има текст, закон, за да го видим”, преди да коментират повече.

Каселакис, който е открит гей и е сключил брак с дългогодишния си партньор в Съединените щати миналия октомври, по-рано изрази подкрепата на своята партия за проектозакон, който би разширил правата за сключване на брак, включвайки и LGBTQI общността.

“От своя страна заявих, че ценностите на левицата и на СИРИЗА напълно съвпадат с ценностите на църквата, защото това, което искаме да направим, е да дадем глас на слабите. Да можем да предложим солидарност на всички части на обществото и особено на тези, които чувстват социално изключване”, каза още Каселакис.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви по-рано този месец, че иска да узакони еднополовите бракове и да предостави правото на осиновяване на еднополовите двойки. Той не уточни кога ще бъде представен законопроектът за легализиране на еднополовия брак, но според гръцките медии това трябва да стане преди европейските избори през юни.

https://lupa.bg/