СПОРТНА ПАНОРАМА

0
171

ПОБЕДА ЗА „ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” В ПЪРВАТА КОНТРОЛА

Футболистите на Добруджа записаха победа в първата си контрола от зимната подготовка.

На стадион „Дружба” те се наложиха с 3:2 над дублиращия тим на Черно море. „Моряците“ поведоха в резултата в 35-ата минута. Точен бе Пламен Аршев, който се разписа с глава след изпълнение на къс корнер и последвало центриране. В 60-ата минута Кристиян Евдокиев получи дълъг пас зад гърба на защитата, надбяга играчите на добричкия тим и покачи на 2:0. При този резултат дойде краят на първото полувреме.

След почивката „жълто-зелените” осъществиха пълен обрат. В 72-рата минута Емануил Манев намали, а в последните 15 минути домакините останаха с човек по-малко заради контузия на Радослав Димитров, а всички смени бяха направени и нов играч не се появи в игра. В 80-ата отново Манев се разписа за Добруджа, този път от дузпа, отсъдена за игра с ръка в наказателното поле. В даденото продължение на срещата бразилецът Хосе Силва, който е на проби в тима от Добрич, успя да реализира и оформи крайното 3:2 за Добруджа.

Междувременно стана известно, че шестима нови футболисти са подписали договори с Добруджа и вече тренират с „жълто-зелените”. 22-годишният външен нападател Бруно Амадо е роден в Прая, Португалия. Бил е играч на португалските клубове ФК Оливейра и Есторил (Прая). Амадо е играл в националния отбор на Португалия до 18 и до 19 години.

29-годишният Пауло Суарес е вътрешен халф. Роден е в Кабо Верде, има и португалско гражданство. Идва от отбора на Рочестър, който е във втора лига на САЩ. Играл е в националния отбор до 19 години на Кабо Верде. Бразилецът Хосе Алвес да Силва е на 23 години, халф. Кариерата му преминава само в бразилски отбори. Идва от Colatina – бразилски футболен отбор със седалище в Колатина, щат Еспирито Санто.

Освен Бруно Амадо, Паулу Соарес и Хосе да Силва, от новия полусезон за Добруджа ще играят още вратарят Алексей Андреев, защитникът Николай Желязков и нападателят Юлиус Каспаравичус. 28-годишният Юлиус Каспаравичус е роден в град Шилуте, Литва. В професионалната си футболна кариера е играл за литовските отбори Шилуте, Атлантас, Судува, Банга и Невежис – голяма част от тях са състави от Първа лига на Литва. През 2018 г. става шампион на Литва със Судува, а през 2020-а печели втория трофей в кариерата си – купата на Естония, с екипа на Нарва Транс. През 2022 година е привлечен в отбора на Черно море (Варна). Каспаравичус е получавал повиквателна за националния тим на Литва.

19-годишният Николай Желязков е юношески национал на България до 19 години. Започва кариерата си в школата на Черноморец (Бургас), след това преминава през школите на Ботев (Пловдив) и Септември (София), от 2022 година е в ЦСКА 1948. Най-сигурно се чувства на поста ляв бек. Алексей Андреев е на 18 години. Бил е вратар на Монтана, преди това – на Септември (София).

По взаимно съгласие осем от футболистите са напуснаха клуба след есенния полусезон. Това са вратарят Христо Ковачев и полевите играчи Лъчезар Йорданов, Янчо Андреев, Стефан Статев, Стефан Митев, Ивайло Минчев, Петко Цанков и Славчо Шоколаров.

ДЕТСКИТЕ ФУТБОЛНИ ШКОЛИ В ДОБРИЧ СЕ ОБЕДИНИХА

Детски футболен клуб „Приказките“ и ДК „Рилци” се обединиха под новосъздадената Футболна академия „Добруджа 1919“. Директор на новата Академия ще бъде Венцислав Желев.

С обединяването на детските футболни клубове в Добрич се цели по-добра организация и по-добра спортна подготовка на децата, които ще са гаранция за постигане на високо спортно майсторство в бъдеще, съобщават от ФК „Добруджа 1919“.

Логично е да се очаква това обединение да доведе до по-успешно представяне на добричките тимове в зоналните и в държаните първенства. Много важно обаче е да не се допусне деца, трениращи досега в клубовете, да се откажат от спорта.

ЮНОШИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЕ КЛАСИРАХА ЗА ЕВРОВОЛЕЙ 2024

Националният отбор на България по волейбол за младежи до 20 години успя да се класира за Европейското първенство в Гърция и Сърбия (26 август – 7 септември), след като спечели първата зонална квалификация. Момчетата на селекционера Мирослав Живков обърнаха и надиграха домакините от Румъния с 3:1 (19:25, 26:24, 25:18, 25:20) в последния си мач на турнира, игран в залата на Олимпийския център “Сидни 2000” в Изворани. Така България стана победител в турнира с 3 победи от 3 мача и 8 точки и се класира директно за ЕвроВолей 2024 през есента. Останалите три отбора – Турция, Румъния и Черна гора ще играят на допълнителни квалификации в началото на месец април.

Най-полезен за България стана Кристиан Титрийски с 20 точки (2 блока, 1 ас и 57% ефективност в атака) за победата. Капитанът и разпределител Симеон Николов изигра нов уникално силен мач и завърши с 14 точки, от които 9 аса и 4 блока. Александър Николов, Александър Къндев и Кристиан Андреев пък добавиха по 11 точки за успеха.

Съставът на България: Симеон Николов 14, Кристиан Титрийски 20, Александър Къндев 11, Кристиан Андреев 11, Костадин Козелов 8, Александър Николов 11 – Константин Чипев-либеро (Георги Бъчваров, Жасмин Величков 1, Стилиан Делибосов 3, Александър Цанев-либеро).

ЛАРА ГУТ-БЕХРАМИ С ПОБЕДА №40 В СВЕТОВНАТА КУПА

Олимпийската шампионка от Пекин 2022 Лара Гут-Бехрами спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в австрийския зимен център Алтенмаркт-Цаухензее. 32-годишната швейцарка беше най-бърза по трасето с 1:14.95 минути и записа трета победа за сезона и 40-а в кариерата си. За Гут-Бехрами това е 20-и успех в тази дисциплина. Само американката Линдзи Вон има повече от швейцарката – 28.

Две представителки на домакините се качиха на подиума. Победителката от супергигантския слалом на същата писта в петък Корнелия Хютер финишира втора с пасив от 25 стотни от секундата. Трета на 26 стотни е олимпийската вицешампионка от Пекин 2022 Мирям Пухнер.

В генералното класиране за Световната купа продължава да води американката Микаела Шифрин с 929 точки, която не участва в този старт. Федерика Бриньоне от Италия е втора със 787, а след успеха Лара Гут-Бехрами се изкачи на трета позиция със 749 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в супергигантския слалом начело е Корнелия Хютер с 310 точки, пред Гут-Бехрами с 220 и Бриньоне с 217 точки.

18-ГОДИШЕН ИЗТОРМОЗИ ДЖОКОВИЧ В 4-ЧАСОВА ДРАМА

Десеткратният шампион Новак Джокович започна неочаквано трудно похода си към пета поредна титла в Мелбърн, след като трябваше да играе четири часа срещу 178-ия в световната ранглиста хърватин Дино Призмич – 6:2, 6:7(5), 6:3, 6:4.

Джокера, който неглижира контузията си в китката преди началото на турнира, започна уверено двубоя и след развитието на първия сет едва ли някой е очаквал такава интрига. Призмич обаче спечели втората част с тайбрек, а третият продължи 72 минути и все пак отиде на сметката на шампиона. Новак започна с пробив четвъртия сет, а скоро след това поведе и с 4:0, но отново трябваше да играе повече от час.

ВАЛЕНТИН АНТОВ СЕ ПРЕВЪРНА В ГЕРОЙ ЗА КРЕМОНЕЗЕ

Българинът Валентин Антов реализира победния гол за Кремонезе при домакинския успех с 1:0 над Козенца в среща от 20-ия кръг на италианската Серия „Б”. С десетата си победа от началото на сезона във втора дивизия на Италия Кремонезе излезе на пето място във временното класиране с 20 точки.

Антов реализира единственото попадение в 76-ата минута на двубоя. Той получи топката от Лука Занимакия и вкара за 1:0 в полза на домакините. Българинът бе титуляр и остана на терена до края на мача, информира topsport.bg.

В следващия кръг тимът на Кремонезе ще гостува на Специя на 20 януари.

КЕВИН ДЕ БРОЙНЕ ВДЪХНОВИ МАН СИТИ ЗА ОБРАТ В НЮКАСЪЛ

Шампионът Манчестър Сити стигна до драматичен успех над Нюкасъл с 3:2 в двубой от 21-вия кръг на Премиър лийг. Съставът, воден от Хосеп Гуардиола, стигна до трите точки в 91-ата минута, когато Оскар Боб вкара дебютното си попадение в английския елит.

Нюкасъл изпрати топката във вратата на Едерсон още във втората минута, но флагът на страничния съдия за засада бе вдигнат, а ВАР системата потвърди решението. В осмата минута на Пеп Гуардиаола му се наложи да прави принудителна смяна, след като Едерсон се контузи и на негово място се появи Щефан Ортега. В 17-ата минута “гражданите” можеха да поведат в резултата, но Бернардо Силва стреля над вратата. Кайл Уокър центрира перфектно в наказателното поле в 26-ата минута, а Бернардо Силва се разписа с пета за 0:1. Три минути след попадението Силва можеше да вкара и второ, но Мартин Дубравка показа фантастичен рефлекс и изби удара му под напречната греда. Нюкасъл успя да стигне до пълен обрат в рамките на няколко минути. В 35-ата минута Бруно Гимараеш изведе чудесно Александър Исак, който хладнокръвно порази Ортега за 1:1. Само две минути по-късно Антъни Гордон изстреля истински снаряд във вратата на Ман Сити за 2:1.

Ман Сити започна по-агресивно втората част, търсейки изравнителен гол. В 63-ата минута Кайл Уокър намери с хубаво подаване Фил Фодън, но той не се справи със защитата на Нюкасъл и загуби топката. Четвърт час преди края на редовното време влезлият като резерва Кевин де Бройне напомни за класата си, изплъзвайки се от бранителите на домакините и пускайки топката покрай Дубравка за 2:2. В първата минута на добавеното време Де Бройне перфектно намери Оскар Боб, който се справи с Киърън Трипиър и Мартин Дубравка, за да вкара първия си гол във Висшата лига, с който отново даде преднина на “гражданите” – 2:3.

С този успех “небесносините” вече имат 43 точки, с две по-малко от лидера Ливърпул. Нюкасъл е на десета позиция с 29 точки. topsport.bg

АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА СЪС СРЕБРО НА ЕВРО 2024 ПО УСКОРЕН ШАХ

Гросмайстор Антоанета Стефанова завоюва сребърен медал на европейското първенство по ускорен шах за жени в Монако. Българката завърши 11-кръговата надпревара с 8,5 точки след 6 победи, 5 ремита и нито една загуба. Тя бе изпреварена единствено от шампионката Александра Костенюк. Рускинята, която играе за Швейцария, осъществи дубъл в рамките на 48 часа, след като в петък спечели и европейската титла в блица.

Точно партията между двете бивши световни шампионки до голяма степен реши съдбата на първото място и Стефанова може да съжалява, че не успя да я спечели. Срещата им от деветия кръг завърши реми, въпреки че в ендшпила играещата с черните фигури българка имаше сериозно позиционно предимство.

Бронзовото отличие стана притежание на германката Елизабет Петц, която също събра 8,5 точки. В последния кръг Пец и Стефанова, която отново игра с черните фигури, направиха реми, докато Костенюк победи с белите украинката Анна Ушенина, за да си осигури златото.

Другите българки на европейското първенство също приключиха с много добро класиране. Нургюл Салимова е седма с 8 точки. Белослава Кръстева е на 21-во място със 7 точки, а с 5,5 Виктория Радева е на 55-а позиция.

В европейския шампионат в Монте Карло участие взеха 116 шахматистки.

РЕАЛ (МАДРИД) РАЗГРОМИ БАРСЕЛОНА ЗА ПЪРВИЯ СИ ТРОФЕЙ ПРЕЗ СЕЗОНА

След хеттрик на Винисиус Жуниор тимът на Реал (Мадрид) прегази големия си съперник Барселона с 4:1 и спечели турнира за Суперкупата на Испания. Финалът в Рияд не предостави очакваната интрига, защото футболистите на Карло Анчелоти бяха безапелационни и за втори път през сезона се справиха с каталунския съперник. Това е първи трофей за “белите” през кампанията, в която те се борят в още три турнира. Освен това “кралете” се реваншираха за загубата с 1:3 от Барса в срещата за трофея преди година, а и доближиха отбора от “Камп Ноу” по брой спечелени суперкупи на страната – 13 срещу 14.

Реал се развихри още през първата част, в която Вини Жуниор реализира всичките си три попадения. Набързо той донесе добър аванс от два гола с точни удари в 7-ата и 10-ата минути. Веднага след това Феран Торес удари греда, а Левандовски все пак успя да реализира в 33-ата. В 39-ата обаче Винисиус беше точен и от дузпа за 3:1.

Барселона не успя да стигне до обрат, защото след почивката Родриго покачи на 4:1 в 64-тата, а скоро след това последва и червен картон за Роналд Араухо (71’), с което шампионите на Ла Лига окончателно се простиха с шансовете си.