За второ поредно лято в Балчик имаме случаи на отровени котенца с антифриз, алармираха от сдружение „Малките големи“. От неправителствената организация заявиха, че са сезирали полиция и прокуратура, за да се вземат всички законови мерки това да спре, а виновните да бъдат наказани, още повече че метиловата течност може да убие не само дете, но и възрастен.

Припомняме, че тази година Община Балчик предостави на сдружението в защита на животните общински имот за обособяване на вре­ме­нен дом за кот­ки. Ремонтът по него все още тече, но е във фаза, че позволява да има около 30 животинки вътре – колкото е и лимитът.

Няколко са случаите на отравяния в района на квартал „Гемиджи“ тази година, за които е сигнализирано в сдружението, каза председателят Петър Добрев, но сигналите зачестяват и при ветеринарите.

Доброволците апелират за активност при установяване на извършителите. Очакват и повече съпричастност за дооборудването на приюта и повече хуманност в отглеждането на четириногите.

Ето какво написаха на страницата си в социалната мрежа:

Нямаме думи да изразим какво чувстваме от тази безсмислена жестокост, която убива животните по изключително мъчителен начин. Не знаем кой изпитва радост от подобна ситуация, но се намират такива индивиди. Имаме сили само да споделим написаното по повода от наша близка и да кажем, че ще вземем всички законови мерки това безобразие да спре, а виновните да бъдат наказани:

“Искам да напиша нещо на човека, тровещ котки с антифриз. Наясно ли си, че така можеш да отровиш и някое дете, а дори и възрастен?

Ти уби три от моите котки за една година, а аз ги чувствам като мои деца. Но нека си представим, че те не са толкова важни като човешките деца. Наясно ли си, че ако дете погълне антифриз, то също ще умре. Смъртоносната доза за възрастен човек е около 50 мл, а в някои случаи и 30 мл е достатъчно.

Помисли си за това следващия път, когато слагаш отрова някъде из града.

Помисли поне за това, защото знам, че не ти пука за моята мъка. Не ти пука и за моите три котенца, на които причини бавна и мъчителна смърт.

Надявам се, че съвестта ти ще проговори поне, когато става дума за човешки живот.”

Ако станете свидетел на подобна схема, моля, докладвайте убийците в най-близкото районно, на организация и на тел 112. И задължително снимайте. Ако ваше животинче бъде натровено, в рамките на 3 до 4 часа има опции за противодействие на отровата – заведете животинчето веднага на ветеринар или му дайте през устата алкохол, твърд алкохол със спринцовка, няколко спринцовки. Етиловият алкохол противодейства на метиловия и на етилен гликола (антифриза) като преди да се отдели токсичният метаболит, който поразява фатално бъбреците и нервната система на животните.

За убийците от Балчик да е ясно, че имаме медицинско становище и е подаден сигнал до съответните органи.

Албена Иванова

https://bnr.bg/varna/