ЗАДЪРЖАХА ТУРСКИ ГРАЖДАНИН, ПРЕВЕЛ 37 БЕЖАНЦИ С КОРАБ ДО ШАБЛА

0
426

Районна прокуратура – Добрич привлече към наказателна отговорност и задържа 31-годишен турски гражданин, превел през границата на страната ни група чужди граждани, без разрешението на надлежните органи на властта, сред които има и лица, ненавършили 16 години.

Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение.

Група от тридесет и седем чужди граждани, сред които осем жени и единадесет деца, представящи се за сирийци и афганистанци, била установена на 22 септември 2022 година край бреговете на Шабла. В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“ е забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГПН от ГПУ-Каварна  по брега за наблюдение.  В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда , като там  са установени чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради лошите метеорологични условия /силно вълнение/ и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигранитите по време на прехода до пристанище Каварна.

31-годишният мъж, който превозвал чуждите граждани, бил задържан.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция „Черно море 2022“  в румънски и български води, координирана от  Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Работата по доказване и документиране на деянието продължава под ръководството и надзора на Териториално отделение Каварна при Районната прокуратура в Добрич. Предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Чужденците ще бъдат транспортирани и настанени в център за бежанци. НДТ