ФЕСТИВАЛ НА ХЛЯБА

0
352

Фестивал на хляба бе организиран от Община Добрич за пети път, като част от тържествата по повод Деня на Добрич. На площад “Демокрация” бяха разположени работилници, в които деца и родители изработиха глинени печати и тестени фигурки за обредни хлябове или накити, мозайки и апликации от зърно, рисуваха, опитаха се да смелят пшеница с хромел или пък се претеглиха на стар кантар от края на 19 век. Посетителите на фестивала имаха възможност да опитат и от ръчно изработените хлебни изделия, изработени от ученици от Професионална гимназия по туризъм „П. К Яворов“ в Добрич и от Клубове на пенсионера в града.

Кулинарният клас по хлебарство и пекарство в ПГ по туризъм в Добрич представи автентични рецепти за различни хлебни изделия, направени с различни украси от зеленчуци и семена.

С голямо желание се представиха и пенсионерските клубове от града. Те подредиха на масите си типични добруджански хлябове, баници, питки и краваи, различно приготвени погачи, сладки и соленки. Приготовленията за празника са започнали рано сутринта, разказаха добруджанки. Всяка от участничките във фестивала на хляба бе приготвила ястието си по автентични добруджански рецепти. Кулинарният гуру Ути Бъчваров не пропусна да се снима с всеки представил се пенсионерски клуб, тъй като приготвянето на гозба от 100 кг боб и фестивалът на хляба бяха в събота, на площад „Демокрация“. НДТ