Нидерландски съд нареди в петък на мъж, който според съдиите е баща на между 500 и 600 деца по света, да спре даряването на семенната си течност.

На 41-годишния нидерландец, идентифициран от вестник de Telegraaf като Йонатан Мейхер, е забранено да дарява повече сперма на клиники, се казва в решението на съда. Той може да бъде глобен със 100 000 евро при всяко нарушение.

Съдът също така нареди на Мейхер да пише на клиники в чужбина с молба да унищожат цялата му дарена сперма, която имат в наличност, с изключение на дозите, запазени за родители, които вече са имали деца от него.

Решението дойде след гражданско дело, започнато от фондация, представляваща интересите на деца от донори и холандски родители, които са използвали Мейхер като дарител.

Те твърдят, че продължаващите разпространяване на семенната му течност нарушава правото на личен живот на неговите деца, родени от донорската му дейност. Способността им да създават романтични връзки е възпрепятствана от страхове от случайно кръвосмешение и появата на деца от този инцест, обяснява “Ройтерс”.

За масовата активност на Мейхер се разбра за първи път през 2017 г. и му беше забранено да прави дарения на клиники за безплодие в родината си, където вече беше баща на над 100 деца.

Въпреки това той продължи да дарява в чужбина, включително на датската банка за сперма Cryos, която оперира в международен план. Мейхер също така продължи да се предлага като донор на сайтове, свързващи бъдещи родители с донори на сперма, като понякога е използвал различно име, твърди всекидневникът “Алгмеен дагблад”. https://lupa.bg/

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: https://t.me/ndt1eu