Жената на Щрахе го напусна заради рускинята

0
1160

Скандалното видео, което разруши управляващата коалиция в Австрия, има също толкова разрушителен ефект върху семейството на един от главните герои в него – Хайнц-Кристиан Щрахе, защото от понеделник съпругата му Филипа се е изнесла от дома им заедно с роденото им наскоро дете и вече живее при родителите си, пише „Кронен Цайтунг“.

„Тъп ли си, та тя яка“, казва подпийналият Щрахе за т.нар. „племенница на руски олигарх“ във видеозаписа от Ибиса, който съсипа политическата му кариера и, както е видно, и личния му живот.

В събота Щрахе подаде оставка и по време официалното й обявяване се обърна към жена си: „Знам, че сега гледаш, надявам се, че ще можеш да ми простиш“.

Според приятели на семейството Филипа е казала, че е в шок и сега трябва да подреди мислите си, затова засега тя и синът й Хендрик, роден в първия ден на тази година, ще останат при родителите й. Пред телевизионния канал ое24 младата майка е казала: “Ще бъда силна заради моя малък мъж”, имайки предвид сина си.

Междувременно Щрахе публикува във Facebook страница съобщение, в което се представя за невинна жертва на криминални престъпници. “Ние ще открием кой стои зад криминалните видеозаписи и мръсната кампания срещу мен, дошла от чужбина, и ще докажем моята невинност. За това ще се боря!”, пише Щрахе.

Подобна политическа криза Австрийската република преживява за първи път от 1945 година, заяви бившият австрийски президент Хайнц Фишер, поканен да коментира създалата се политическа ситуация. В момента “не може или все още не може да се говори за държавна криза”, заяви той, “ала положението е всичко друго, но не и стабилно”.

Ситуацията се усложни, след като канцлерът Себастиан Курц обяви, че ще предложи на президента да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, което е прецедент в историята на Австрия. Реагирайки на това, министрите от квотата на Австрийската партия на свободата заявиха, че при това положение напускат кабинета. Намерението на канцлера е шестте овакантени поста да бъдат поети от висши държавни чиновници или от експерти до произвеждането на предсрочни парламентарни избори. Открит остава въпросът кой ще поеме поста на вицеканцлер.

Най-голямата трудност пред Курц в този момент е желанието на опозицията да внесе вот на недоверие към него. Към нея ще се присъедини и Австрийската партия на свободата, както съобщи Херберт Кикъл. В този случай правителството на Австрийската народна партия, дори на местата на напусналите правителството министри да застанат експерти, няма да има мнозинство в парламента, което също ще е прецедент в австрийската история. Канцлерът ще разполага с 62 от 183 гласа, а 121 няма да са на негова страна. В този случай вотът на недоверие ще мине. Това също не се е случвало друг път в историята на Втората република. При това положение президентът ще трябва да възложи на подходяща личност, не непременно политик, да състави временно правителство.

Вотът на недоверие срещу Курц ще бъде внесен в парламента от фракцията на партията Сега /бившата Листа Пилц/. Той ще бъде подкрепен от АПС и най-вероятно и от Австрийската социалдемократическа партия, която е споделила в разговор с президента своите искания. В тях се казва, че ако Ван дер Белен не освободи Себастиан Курц, партията ще се присъедини към вота на недоверие.

https://www.monitor.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST