• Изследователите анализират кръвни проби от 46 здрави доброволци, предимно млади или хора на средна възраст

Антителата от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer изчезват до седем месеца след поставянето на първата доза, предаде Ройтерс, като цитира проучване на британски и американски експерти.

Половин година след пълната имунизация с препарата много от ваксинираните вече нямат антитела, които могат незабавно да противодействат на вируса, сочат данните от изследване на учени от Станфордския университет и от висшето учебно заведение Емъри, щата Джорджия.

Изследователите анализират кръвни проби от 46 здрави доброволци, предимно млади или хора на средна възраст. Те са взети след поставянето на втората доза от препарата на Pfizer, както и шест месеца по-късно.

Оказва се, че приблизително половината от всички доброволци нямат антитела, които могат да блокират вариантите Делта, Бета и Мю на новия коронавирус.

“Нашето проучване показва, че ваксинацията с препарата на Pfizer води до образуването на високи нива на неутрализиращи антитела, но те намаляват почти 10 пъти седем месеца” след първата доза, обясняват учените Бали Пулендран от Стандфордския университет и Мехул Сутар от висшето учебно заведение Емъри.

Неутрализиращите антитела не са единствената защита на имунната системата срещу вируса, подчертават те. Но все пак са от решаващо значение, допълват експертите.

Резултатите от проучването дават основание да се смята, че поставянето на бустерна доза между шест и седем месеца след първоначалната имунизация вероятно ще подсили защитата срещу COVID-19.

Данните от изследването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv.

https://blitz.bg/