Експлозия избухна в центъра на Анкара близо до сградите на Министерството на вътрешните работи и парламента . Турският вътрешен министър Али Йерликая каза , че в атаката са участвали двама терористи. Главният съветник на президента на Турция Акиф Чагатай Кълъч каза , че въпреки случилото се парламентът ще възобнови работата си по план.

 

Какво стана

Двама терористи пристигнаха пред портите на сградата на Министерството на вътрешните работи около 08:30 ч. Според телевизия А хабер те са пристигнали с краден автомобил, чийто собственик са застреляли.
Един от терористите е взривил експлозивите, които е носел близо до охранителния пункт.
Шефът на турското МВР уточни, че и двамата терористи са имали експлозиви, но вторият не е успял да ги взриви.
Охраната на МВР откри огън по терористите. Последвала кратка престрелка, в резултат на която вторият нападател бил неутрализиран.
Двама полицаи са леко ранени. По постъпваща информация няма пострадали.

Реакцията на властите

Ерликая нарече инцидента терористична атака.
На мястото има взривни експерти и полицейски специалисти . Стягат се полицейски бронирани машини с картечни кули, чиито дула са покрити с капаци. Също така в района на инцидента бяха разположени екипи на полицията с пластмасови щитове, за да противодействат на тълпата. Няма безредици и опасност от пробиване на кордона.
Полицията заглушава всички радиосигнали в района, за да елиминира риска от дистанционно взривяване на бомба, ако е в кола.
В радиус от около 1 км са блокирани пътищата, водещи към МВР и близката сграда на парламента. В рамките на кордона се допускат само автомобили на специалните служби и службите на службата.
Дежурният наказателен съд в Анкара реши да наложи забрана за излъчване на медиите.
Представители на местната и чуждестранна преса бяха изгонени извън отцепения район.

За работата на парламента

Терористичната атака беше извършена в деня, в който поднови работата си турският парламент, който се намира на няколкостотин метра от мястото на експлозията, където президентът Реджеп Тайип Ердоган трябваше да говори.
Главният съветник на президента на Турция Акиф Чагатай Кълъч каза , че парламентът ще възобнови работата си, както е планирано, въпреки терористичната атака наблизо.