След дълги спорове, в Германия беше приет законопроект за постепенно премахване на системите за отопление с петролни продукти и газ. Целта на закона е да насочи страната по пътя към климатично неутрално отопление в бъдеще. Сега обаче валят множество въпроси, сред които и доколко всъщност новият закон и всички усилия, свързани с него ще помогнат в борбата с климатични промени.

Забраната не означава, че отоплителни системи ще бъдат задължително премахвани, но отоплението с възобновяема енергия е важен компонент, информира Нова ТВ.

Новата редакция на закона, чиято първа по-строга чернова беше редактирана, предвижда, че от 2024 г. в новопостроените сгради трябва да се гарантира, че инсталираното отопление генерира най-малко 65 процента от топлината от възобновяеми енергии. За съществуващи вече сгради общините трябва първо да представят планове за това, как благоприятното за климата преобразуване трябва да работи на местно ниво – дали ще бъдат изградени например централни отоплителни мрежи, или газови мрежи за биогаз или водород.

Важно е да отбележим, че дори и след 2024 година ще могат да бъдат инсталирани отоплителни системи на нафта и газ, но трябва да бъдат спазени определените условия, отговарящи на закона. Така че, със сигурност за собствениците предстоят много стъпки, свързани с новостите. Социологически проучвания сочат, че двама от трима германци са против плановете на усправляващите в Германия.

Ето и повече за новия закон за отопление и борбата с климатичните промени. Още по време на самия дебат в Бундестага се прокраднаха съмнения дали всички усилия изобщо имат смисъл. Беше посочено, че дори първоначалният по-строг закон ще спести цитирам „подтискащо малко“ емисии въглероден диоксид.

Първоначално законопроектът предвиждаше от 2024 г. повечето видове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ, да бъдат забранени. Според екологичния институт, който е най-важният източник на информация за германското правителство по темата, първоначалната по-строга версия на закона щеше да избегне около 13,3 милиона тона въглероден диоксид до 2030 година или иначе казано по-малко от два процента от общите емисии на Германия.

В сегашната си форма, в която е приет законът, целта е да бъдат избегнати около една четвърт по-малко парникови газове от първоначалния проект. От министерството на икономиката обаче смятат, че ефектът на намаляване на вредните емисии въглероден диоксид ще става все по-осезаем във времето. https://trud.bg/