В периода от 23 до 29 септември се очакват нови магнитни бури на Земята. Те се отразяват негативно на благосъстоянието на метеозависимите хора, съобщава NEWS.ru.

Директорът на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Анатолий Петрукович каза, че на Слънцето се наблюдава „доста забележима“ активност. След него, като правило, възникват смущения в магнитосферата на планетата.

Миналата седмица вече имаше интензивни магнитни бури. В момента Слънцето е в периода на магнитния максимум на 11-годишния цикъл. Характеризира се с чести изригвания, магнитни смущения и бури.

Специалисти от службата за прогнозиране на магнитни бури Meteoagent казаха, че началото на седмицата ще бъде спокойно, но в четвъртък, 26 септември, ситуацията може да се промени. Очаква се силна буря, която ще продължи два дни. В събота магнитното поле ще остане в нарушено състояние. Ситуацията ще се стабилизира едва до неделя.

 

Физикът Андрей Бутов посочи, че повишеният геомагнитен фон заплашва хората с главоболие, скокове на кръвното налягане и повишена умора. В такива дни не бива да се изнервяте и претоварвате.

Влиянието на магнитните бури върху благосъстоянието на хората не е научно доказано. Но според проучванията 50-70% от населението на света реагира на тези явления. Така ръководителят на отделението по съдова хирургия Светлана Акулова отбеляза, че в такива дни свойствата на кръвта могат да се променят, броят на инфарктите и случаите на тромбоза на вените на долните крайници се увеличава и рискът от инсулт се увеличава с 47%.

Учени от Тихоокеанския държавен университет потвърдиха, че по време на магнитни бури капилярният кръвен поток се забавя и тъканите изпитват кислороден глад. Такива явления са особено опасни за хора със сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

Терапевтът Виктория Краснова препоръча по време на периоди на магнитни бури да почивате повече и да прекарвате време на чист въздух, да се откажете от мазни храни и алкохол и да осигурите умерена физическа активност на тялото.