ЕДИНСТВЕН: Румен Петков от АБВ скочи в защита на медиите

0
1049

Ситуацията в медиите днес е катастрофална – трябва да ги съхраним, ако въобще искаме да сме в класацията по свобода на словото. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в онлайн изявление във фейсбук.

“Госпожи и господа, ситуацията е драматична. Изправени сме пред изпитание, на което обществото не е било подлагано освен военните конфликти и катаклизми. Катастрофата в отделни сектори на икономиката ни, е видима и разбираема от всички и за всички”, започна своето изявление Петков.

Според него обаче не бива да пропускаме медиите. “Всъщност те са на първа линия, защото без тях няма да разполагаме с цялостната и обективна информация. Без тях няма да можем да видим анализите на едни или други стъпки и действия, без тях няма да може да чуем препоръките, които се отправят към нас. Без тях няма да можем да слушаме развлекателните програми, да виждаме постиженията на българската опера, балет и изкуство. Без тях стоенето ни вкъщи и изпълнението на препоръките ще стане съвсем невъзможно”, каза още Румен Петков.

“А днес ситуацията в медиите е катастрофална. Печатните бяха подложени на два последователни много тежки удара със закриването на разпространителските вериги, електронните и интернет медиите са в катастрофално състояние заедно с печатните от гледна точка от приходите от реклама.

Днес препоръчваме много енергично да се предприемат няколко незабавни стъпки. Разсрочване на плащанията по разпространението както на радио и телевизионните системи, така и разпространението на печатните издания.

Разсрочването с три до шест месеца в зависимост от ситуацията е повече задължително, ако искаме да запазим информираността на българското общество и ако искаме да създадем относително привлекателни средства за пребиваването ни вкъщи”, коментира Румен Петков.

“Второ, когато се планират антикризисните програми, медиите трябва да фигурират в тях. Това трябва да се гарантира по двете линии. И чрез нашите евродепутати, когато се разпределят средствата за помощ от ЕК и чрез нашето правителство, когато се правят и реализират антикризисните мерки. Със съжаление трябва да кажем, че все още в българската икономика не е постъпила една стотинка”, обърна внимание председателят на АБВ.

Той подчерта, че с 60 % са паднали продажбите на горива. “Това не безпокои нито Министерство на финансите, нито депутатите от гледна точка на приходната част на бюджета. Това означава, че печатните медии са намалели с 60 % като реализация в бензиностанциите, в магазините вериги. Тези стъпки и действия са задължителни, отчитайки, че сега сме на 116-то място по свобода на словото. Ако искаме през следващата година въобще да фигурираме в тази ситуация, ние трябва да съхраним медиите, гарантирайки балансът между големи и малки, национални и регионални. Балансът между електронни, интернет и печатни. Балансът между обществени и частни. Ако намерим стъпката чрез комисията в Народното събрание, която прави анализ на законодателството, свързано с радиото и телевизията, ние ще гарантираме на нашето общество възможността да бъде информирано”, посочи лидерът на АБВ.

https://lupa.bg/