• Европейски голфъри победиха американските в 4 турнира за 8 дни
  • Новак Джокович показа голф умения, би и на голф в Рим

 

Европейските голфъри триумфираха 4 пъти за 8 дни над американските. Черешката на тортата бе световната купа Райдър, спечелена от тима на Европа срещу отбора на САЩ с 16,5 на 11,5 точки. Триумфът завърши на 1 октомври в неделя на голф игрище Марко Симоне, на 17 км от центъра на Рим, Италия. Турнирът се явява като световно отборно първенство между 12-те най-силни голфъри на Щатите и 12 играча на Европа, провеждано на всеки 2 години с разменено гостуване при всеки такъв двубой.

Европейските голфъри не са губили на своя земя тази купа вече 30 години от 1993 г. насам. (За сравнение при местния футбол: все едно „Добруджа“ да бие „Спартак“-Варна, или „Черно море”, на стадиона в Добрич три поредни десетилетия за каквато и купа се сетите.)

Победите на европейците през тези славни 8 дни започнаха с успеха на европейките, завоювали световната „Солхайм“ купа пак срещу САЩ. Капитан на американките бе Стейси Люис, бивша номер 1 в световната ранг-листа при дамите. Добруджанци са имали шанса да я гледат наживо в Сейнт Ендрюс на турнира за купа „Къртис“ през 2008 г. Там Стейси Люис спечели всичките си 5 мача срещу европейките от Великобритания и Ирландия и САЩ взеха трофея. Но на 24 септември 2023 г. в Испания легендарната Стейси Люис трудно сдържаше разочарованието и сълзите си: нейният тим завърши наравно 14:14 с Европа, но купата остана в Европа, защото европейките са победителки в предишния турнир.

Испанката Циганда закова равенството – и всъщност домашната победа за Европа, пред очите на краля на Испания и на кралицата, патрон на състезанието за купа „Къртис“. Това хвърли в екстаз голфираща Европа и даде урок и кураж на мъжете за представянето им в следващата седмица в Италия. А тя дойде със сюрприз и то не от кого да е, а от номер 1 в тениса Новак Джокович.

Докато предаването на състезанието вървеше наживо в Ю тюб-канала от голф полето Марко Симоне край Рим, стотината първи зрители не вярваха на очите си и се чудеха що за шоу са им организирали иначе находчивите италианци и колегите им от екипа за купа Райдър. Джокович взе отначало ракетата си за тенис, за да прави начален удар и зрелище за журналистите наоколо. После смени тенис-ракетата със стик за първи удар и го направи доста впечатляващо. Неговият тим включваше футболиста Гарет Бейл и други звезди, които спечелиха срещу САЩ играта на „Всечки звезди“ със 7:4. Сред американските звезди бе атрактивна актриса, тренираща яко голф.

Новак Джокович се забавляваше от сърце, след сполучлив удар той подскачаше и имитираше забавно футболиста Роналдо след гол, даде много интервюта и после показа силна поддръжка за отбора на Европа. Сърбинът се оказа дори добре познат с голф-аса Рори Макилрой, покрай бившето приятелство на североирландеца с тенисистката Каролин Вожнячки.

Serbian tennis player Novak Djokovic watches his drive from the 1st tee in the All-Star match played ahead of the 44th Ryder Cup at the Marco Simone Golf and Country Club in Rome on September 27, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP)

След това през седмицата младежкият тим на Европа пък победи САЩ и показа какво трябва да правят по-големите от Стария континент срещу играчите от Новия свят за световната купа Райдър. И те го направиха по чудесен начин. Още в първия ден в петък европейците, с капитан  си  Люк Доналд, поведоха смразяващо с 4:0. Втория ден те завършиха с 10,5 на 5,5. И в неделя триумфираха с 16,5 на 11,5 над САЩ. В тима на Европа имаше новаци (без спечелен турнир от Големия шлем), защото по-възрастни батковци с огромен опит и заслуги за минали победи сега отидоха да играят в друга лига извън официалните на САЩ и Европа. Просто тези евро-голфъри  предпочетоха да сменят евро-лигата срещу десетките милиони долари (лично) от организиран и подкрепен мощно финансово от араби нов голф формат. За някои американци личните чекове надскочиха 100 милиона долара, ала великият спортсмен Тайгър Уудс отказа промяна, и професионална щатска голф измяна, дори за … един милиард (да, да – за 1 милиард $, а не за един пробит долар, за няколко долара повече, или за един милион – както в уестърните и други филми) долара! Щатски  майтапчии в социалните медии дори го призоваха да дойде в Рим, да смени капитана Зак Джонсън, да вдъхнови отбора и да поизмие американския срам на голф игрището до Вечния град. За късмет на Уудс, той не бе включен в тима на САЩ, въпреки обещанието на капитана Джонсън той да участва „по някакъв начин”.

За разлика от други турнири, купа Райдър не е платен, т.е. играчите не получават пари за участие, докато в други състезания могат да си докарат много милиони само с една победа, при която всеки техен удар им е добавял над 100 000 $ (сто хиляди долара) повече.

Първенството е несравнимо с никое друго. Дори Джокович призна, че атмосферата на и край голф игрището го наелектризира така мощно за дълго време и той ще носи тези спомени завинаги. В последния ден на турнира публиката достигна около 50 хиляди души от цял свят. Зрелището бе пълно със зрител(к)и, правещи се на римски легионери, гладиатори, мажоретки, орли, астронавти, древни богини и техни наложници, дукове и дукеси, кротки и по-буйни пиячи. Погледите на стотици милиони зрители събраха съпругите и приятелките на голфърите, с лица и тела на манекенки. Една зрителка носеше плакат „Виктор, ще се омъжиш ли за мен?” Минути след европейската победа късметът й излезе и Виктор я грабна и нацелува пред ю-туб канала на Райдър-купата и милиони зрители на Скай спортс, с брачен пръстен в кутия за момичето.

Адреналинът покрай голфа още държи и 87-годишен доброволец от Шотландия, който поставяше имената на водачите на основното табло при началната 1-ва дупка и финалната 18-а.

Малко история – как се стигна до това световно голф домакинство в Италия? Преди близо 15 години министърката Мекела Витория Брамбила на туризма на Италия дори не си мечтаеше за подобно нещо на вечерята в стар замък в Тоскана с голф журналисти и туроператори от цял свят: бившата Мис Италия искаше да популяризира голфа в Италия и страната си като голф дестинация, и да привлече повече отвън голф туристи, харчещи средно двойно повече евро и долари, отколкото другите гости на страната. Но, явно покрай Вечния град и Ватикана в сърцето му стават неща, надхвърлящи и най-смелите мечти. Голфърите Молинари и Манасеро донесоха победи на големи турнири и слава за италианците. Играещи голф младежи запълниха полетата.

Почит заслужава и президентът Франко Кименти на голф федерацията на Италия – за дългогодишната му отдаденост на каузата на голфа и страната му.

И малко български връзки около купа Райдър и останалите в 8 дни  – освен голф звездата Рори Макилрой, и вицекапитанът Франческо Молинари е бил в България. Италианецът игра на Тракийски скали за световната купа Волво преди 10 години. Фотоплакет с оригиналния подпис на капитана Люк Доналд стои на видно място в офиса на представителството на голяма международна компания в Добрич. В Добруджа на знаковите 3 голф игрища край Балчик и Каварна са били капитаните и състезателите на победоносните европейски тимове Сам Торънс, Пол Макгинли, Иън Уснам, Константино Рока, Греъм Макдаул, Иън Поултер. Добруджанци са гледали и са се снимали с капитана Стейси Люис на отбора на САЩ за купа „Солхайм”. А част от журналистите от цял свят, отразявали турнира за купа Райдър миналата седмица до Рим, са същите, които бяха в Добруджа преди 10 години за световния Волво мачплей голф шампионат.

Ще бъде ли България домакин на турнира Райдър някой ден?

Допреди 5 години турнирът Райдър се провеждаше на около 3000 километра от България. Миналата седмица бе на 1250 км от Добрич и Добруджа. Преди 15 години в Рим едва ли са мечтали за това, което им се случи мината седмица. И у нас през 2003 г. никой не си е мечтал, че ще станем домакини на световен турнир след 10 г. Е, станахме и вече ни знае целият голф свят.

Румен ТОДОРОВ