Държавната дума одобри Мишустин за министър-председател на Русия

0
109

Държавната дума одобри Михаил Мишустин за министър-председател на Русия. На пленарното заседание 375 депутати гласуваха за утвърждаването на Мишустин като председател на правителството, 57 се въздържаха, а против нямаше гласове.

Не по-късно от седмица след назначаването си новият ръководител на правителството трябва да представи на президента предложения за структурата на федералните изпълнителни органи. В рамките на две седмици министър-председателят внася в Държавната дума за одобрение кандидатурите на вицепремиери и федерални министри – освен ръководителите на блока за сигурност и Министерството на външните работи, за тях се прилага специална процедура. Ръководителите на Министерството на отбраната, ФСБ, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на извънредните ситуации и Министерството на външните работи се назначават от президента след консултации със Съвета на федерацията.

Не по-късно от седмица Държавната дума взема решение относно кандидатите, представени от председателя на правителството. Одобрените от него лица се назначават на длъжността от президента на страната.

Процедурата по гласуване в Държавната дума беше предшествана от речта на Мишустин пред депутатите, както и от дискусия в заседателната зала.

Михаил Мишустин е министър-председател от януари 2020 г. След официалното си назначение той ще стане 14-ият ръководител на правителството по време на съществуването на независима Русия и четвъртият министър-председател, който действително ще бъде преизбран за втори мандат.