До 10 дни пускат на БГ пазара успешно лекарство срещу COVID-19, ще ни струва скъпо

0
1893

Стари и позабравени лекарства бяха изведени на предна линия за борба с коронавируса. У нас още в самото начало на извънредното положение разбрахме за стария хинин, който се оказа животоспасяващ за мнозина заболели. От “Чайка фарма“ съобщиха, че от този месец започват производството на MoriVir с активна съставка хидроксихлорохин.

“Започнахме да произвеждаме както MoriVir, което е хидроксихлорохин, така и GraVir, което е хлорохин. Ще пуснем и двете лекарства на пазара“. Това заяви биотехнологът проф. Тони Веков в студиото на Нова телевизия.

“Това са същите лекарства, които се произвеждат във Франция и в Германия. Оттам обаче ни отказаха тяхното лицензно производство на техните продукти в България. Научно-изследователски екип на “Чайкафарма“ работи денонощно и създаде собствено досие. Лекарството вече е готово“, каза още той.

“Цяло приключение е човек да открие субстанциите в днешно време. Ние имаме поръчки за следващите 6 месеца от 3 различни държави – Тайван, Индия и Китай. За последните три седмици цената и на двете субстанции се увеличи с около 60 пъти“, посочи Веков.

По думите му въпреки увеличението на цените на субстанциите, цената на лекарството ще бъде съизмерима с цената на едно тестване за коронавирус. “Очаква се засега тя да бъде около 100 лева, колкото е за един PCR тест. До десет дни “Чайкафарма“ ще произведе около 5000 опаковки MoriVir, а след още една седмица – най-малко 20 000 опаковки GraVir. Българският пазар ще бъде абсолютно задоволен и всеки, диагностициран с COVID-19 ще има възможност да се лекува“, категоричен бе биотехнологът.