Добруджанското орле Илия пътешества из Африка

0
118

В средата на зимата, когато студ и лед сковават България, орлето Илия продължава да пътешества в Африка и за втора поредна година обикаля Конго, Замбия и Ботсвана, където лятото е в разгара си. Птицата, която се сдоби с предавател по проект „Земите и горите на орела“ се оказа най-големият пътешественик сред всички малки кресливи орли, които орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците следят от няколко години.

Илия се излюпи през 2022 година в гнездо до добричкото село Александрия. Птичката откри орнитологът Михаил Илиев, който е и кръстник на орлето. През миналата година чакахме Илия да се върне в България, но цяло лято той броди из Турция изминавайки десетки километри по черноморското крайбрежие, около град Ескишехир и столицата на южната ни съседка. Малкото орле беше единственото с предавател по проекта, което не се върна в родината си и за експертите от БДЗП е интересно защо остана в Турция. Орнитолозите имат готовност да организират кратка експедиция през тази година и минавайки по пътя на птицата да определят каква е хранителната база и условията, които задържаха Илия далеч от село Александрия.

А дали и тази година малкият креслив орел ще продължи пътешествието си или най-после ще свие гнездо в България, предстои да разберем през май, когато Илия ще напусне Африка, за да се върне на нашия континент.

 

sidp.bg