ДОБРУДЖАНСКИ ЗМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ – ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ

0
545

Посевите с пшеница в област Добрич към този момент са в много добро състояние. Това заяви в Деня на отворените врати на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево проф. Иван Киряков, ръководител на отдел “Селекция на зърнено-житни и бобови култури”. Засега болести и неприятели няма.

На демонстративния опит при зърнено-житните и бобови култури бяха представени 3 сорта  фасул и 41 сорта зърнено-житни култури, разделен на две групи. Едната включва сортове обикновена пшеница, тритикале и ечемик. От тях ДЗИ ще предлага посевен материал тази година. Във втората част на опита това са т.н. експериментални сортове, които очакват признаване или са влезли в пълна схема на семепроизводство.  „Земеделските производители у нас са много прогресивни и търсят непрекъснато новото, което е напълно нормално и така трябва да бъде. 14 сорта пшеница ще предлагаме тази година като посевен материал – базови семена. Един сорт твърда пшеница, пет сорта тритикале и два сорта ечемик”, каза още проф. Киряков.

Заради липсата на сняг пшениците изпитаха  малко засушаване около март и април, паднаха локални дъждове, които малко или много подпомогнаха развитието на растенията. Има райони, в които има екстремно засушаване – Тервелски район например, където валежите през април бяха оскъдни. Но общо взето на фона на всички пшенични посеви в областта, пшениците са в много добро състояние. Ако отминалите дъждове са последни и ако по време на жътвата не вали, реколтата няма да е по-малка от миналогодишната, прогнозира проф. Киряков. Според него, жътватата на ечемик може да започне до края на месеца, като всичко зависи от климатичните условия. Очаква се в началото на юли да започнат разжънките на най-ранните сортове пшеница, а самата жътва – около 10 юли.

При слънчогледа картината засега е много прилична. Особено дъждовете, които паднаха през последните няколко дни, обезпечиха слънчогледа за седмици наред. Това съобщи селекционерът по слънчоглед в Добруджанския земеделски институт доцент Галин Георгиев.

„Тази година се появи мана по слънчогледа. Имаше оплаквания от доста земеделци, между 15 и 20 % достигна нападението от тази болест в някои полета в цялата страна” – каза доц. Георгиев и допълни, че това се дължи на неспазване на сеитбооборота, който трябва е минимум 4-5 години.  „Ако не се спазва, винаги ще има такива проблеми и те ще се задълбочават. Това ще се отрази на добива, някои земеделски производители могат да получат с около 20% по-нисък добив” – коментира още той и допълни, че у нас все повече навлиза болестта „Бяла ръжда”, която идва от южното полукълбо. Наблюдава се и проблем със синята китка.

„ДЗИ предлага 4 хибрида слънчоглед и един сорт – едросеменен „Фаворит”, който е подходящ за директна консумация с високо съдържание на протеин. НДТ