Вчера в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево се проведе традиционния Ден на отворени врати, посветен на зърнено-житните култури. Предвид необичайната ситуация в момента, новите сортове пшеница, ечемик и тритикале бяха представени директно на демо полето на института. Там се проведе и дискусията между научните работници селекционери и посетителите.

Завеждащият отдел „Селекция на зърнено-житни култури” доц. д-р Галина Михова представи пред журналисти новите сортове зърнено-житни култури и описа настоящата ситуация с пшеницата в страната, като очерта грешките на фермерите – влошена сортова структура, грешни технологични решения и непознаване на особеностите на зърнено-житните култури.

От своя страна проф. д-р Иван Киряков прогнозира, че житната реколта тази година ще е с около 30 на сто по-ниска, в сравнение с миналата. В някои региони на област Добрич, особено в каварненските села Белгун, Било, Септемврийци, положението е много сериозно. Между 250 – 350 000 декара с пшеница в областта са разорани, добави проф. Киряков.

Подробности от Деня на отворените врати в ДЗИ очаквайте в следващия брой. НДТ

ВЕСТНИК “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА” – 4.06.2020, ГОД. XXVIII, БР. 72 /3348/