• Гост на празника на научния колектив бе председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов

Днес – 10.06.2021 г., областният управител Васил Карапанчев бе гост на юбилейния празник под наслов „70 години с поглед в бъдещето“ на Добруджански земеделски институт край Генерал Тошево. На тържественото отбелязване на 70-годишнината от създаването на ДЗИ и 80-ата годишнина от полагането на основите на аграрната наука в Добруджа присъстваха председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов, кметският екип на Община Генерал Тошево, бивши научни работници, лаборанти и служители, партньори от страната и чужбина. В приветствието си В. Карапанчев подчерта, че Добруджански земеделски институт е гордост не само за област Добрич, а и за цяла България. В обръщението си към присъстващия колектив областният управител изрази увереност, че екипът на ДЗИ ще продължава все по-успешно да отговаря на повишените изисквания на земеделските стопани и ще надгражда и развива постиженията в аграрната наука. Той пожела крепко здраве, добра реколта и отлична реализация на произведените семена на директора доц. д-р инж. Илия Илиев и екипа на Добруджански земеделски институт.

Поздрав към научните работници – настоящи и бивши, поднесе председателят на ССА проф. м. Банов, кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който връчи и плакет „Златна Добруджа“. Китка от фолклорни песни и танци към присъстващите поднесе с изпълненията си фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. Ръководител Стоян Господинов.

Домакините от ДЗИ разведоха своите гости в опитните полета, където представиха както нови, така и вече утвърдени сортове зърнени култури.