ДОБРИЧ С ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА COVID-19?

0
1021

Обмисля се в Добрич да бъде създадена лаборатория за изследване на корона вирус, стана ясно от пресконференцията на кмета Йордан Йорданов и Директора на РЗИ-Добрич и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. Проведени са разговори с управителите на двата Диагностично-консултативни центъра за такава възможност, обяви Йорданов. В близките дни д-р Мариян Ананиев и д-р  Валери Веселинов ще представят на кмета подробна справка с изискванията за разкриването на такава лаборатория и колко би струвало това. Според д-р Светла Ангелова обаче, за да заработи такава лаборатория, е необходима не само много скъпа апаратура, а и кадри с опит и квалификация, които да работят с нея.

Община Добрич подготвя писмо до новия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, с което да го запознае със състоянието на болницата в Добрич, съобщи още Йордан Йорданов. Относно разпространението на корона вируса, вече е изработена интерактивна карта с точните адреси и райони на разпространението на вируса в Добрич.

Според д-р Ангелова, причините за драстичното увеличение на новозаразени в Област Добрич, са основно две. Едната е, че хората си помислиха, че слънцето и топлото време ще спре разпространението на вируса, втората – неспазване на никакви мерки – събират се на големи групи, не носят маски, не спазват дистанция.

Притеснително за Добрич е, че заболяването вече се разпространява не само клъстерно, но вече е дифузно, което е изключително трудно за овладяване. Установените огнища в Добрич са 5, сред тях е Домът за стари хора в Добрич, както и Детска градина 24, която е затворена за дезинфекция.

Ситуацията в курортните комплекси на територията на областта е спокойна, увери д-р Ангелова. Случаите там са единични и са предимно с туристи, идващи отвън. НДТ