Група от 10 души от Добрич и Варна, представители на Асоциацията на българите по света, по покана на посланика на република България – н.пр. Евгени Стойчев, бяха официални гости на честванията на 24 май в молдовския град Тараклия. В програмата беше включено посещение на тържествата в град Тараклия и град Кишинев. Гостите посетиха лицей „Олимпи Панов“, първа гимназия в Тараклия, детска градина №2, участваха в научна конференция за Балканите с лектори – преподаватели от Педагогическия университет в Тараклия. Посетиха премиерата „Хитър Петър“ на единствения български театър зад граница „Смешен петък“. Те участваха и в работна среща по покана на кмета на Тараклия Вячеслав Лупов, на която бяха обсъдени актуални проблеми и предстоящи инициативи, свързани с образованието, ученическия отдих и туризъм, участие в спортния празник на града с отбори от Добруджа и евентуално съвместно участие в европрограми и проекти.

Делегацията посети етнографския музей, който е съхранил традициите и автентичността на бесарабската душа.

В чест на празника от българската делегация бяха връчени грамоти и дипломи, както и български книги,  от името на областния управител на област Добрич Галин Господинов – на отлични ученици и на учители – родолюбци…

Делегацията участва и в прием в педагогическия университет, под егидата на председателя на районния съвет.

Среща в българското посолство в Кишинев в откритата лятна градина – прием, в който взеха участие всички кметове на населени места с българи, районни кметове и заслужили деятели на науката и изкуството.

Тази година акцентът беше в тържества в учебните заведения, с програми на български език и с българска символика. „Като ги слушаш, сълзите ти почват да текат – сподели водачът на българската делегация Стоил Стоилов. –  Навсякъде ни чакаха с нетърпение. Деца с национални носии, пеят и рецитират на чист български език, знаят много за българската история и култура… Навсякъде усещаш българщината, съхранените традиции… И в шествието с лика на братята Кирил и Методий, което премина по централната улица на Тараклия, и в изключителните думи, казани пред паметника на светите братя при поднасянето на венци и цветя пред делото им, и в българското хоро, извило се на площада в Тараклия, организирано от прочутия в Молдова ансамбъл за български песни и танци „Родолюбие“… Трябва да спомена, че за своя висок професионализъм и безкористна патриотична дейност, както и за значителен принос в съхраняването и развитието на българския език, история и култура в район Тараклия, ансамбълът „Родолюбие“ бе отличен с паметна плоча и грамота от ръководството на района… Вълнуващи моменти преживяхме и на официалния прием, даден от българското посолство в Кишинев по повод 24 май. На тържеството се събраха българи, представляващи образователни, културни, научни организации на Молдова и България, приветствани топло от  българския посланик в Кишинев Евгени Стойчев.

Всичко, преживяно през четирите дни, в които гостувахме в Молдова, ще остане в душите ни. Защото това са изключителни, незабравими моменти, в които се чувстваш горд, че си българин!“ – каза още Стоил Стоилов, който – от името на Асоциацията на българите по света подари на посланик Стойчев своя авторски икона на Светите братя Кирил Методий.

Дарове занесе нашата делегация и на библиотеката  в Тараклия – книги на български класици, които да обогатят фонда й, както и библиотеките на училищата. НДТ