Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин подписа указ за назначаване на Виталий Хоценко за министър-председател. Преди това той оглавяваше отдела за регионална индустриална политика и управление на проекти на руското министерство на промишлеността и търговията, пише Комерсант .

Според Пушилин назначаването на премиер и съставянето на ново правителство се дължат на необходимостта от засилване на интеграционните процеси с Русия.

„Процесите на интеграция… сега трябва да бъдат засилени и, разбира се, трябва да разберем какви стъпки ще бъдат предприети в бъдеще. Съответно взех решение, че е необходима реорганизация, необходими са промени точно на този етап, защото за какво ще се погрижим, за какво ще мислим днес, точно така ще реагира, как ще живеем в бъдеще ”, — каза Денис Пушилин в ефира на телевизионния канал „Русия 24“.

Виталий Хоценко е на 36 години, роден е в Днепропетровск (Украйна). Завършва социологическия факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“.

От 2013 г. работи като министър на енергетиката, индустрията и съобщенията на Ставрополския край. През септември 2019 г. е назначен в Министерството на промишлеността и търговията. Той е възпитаник на четвърти поток в т. нар. школа на губернаторите. Финалист на конкурса Лидерите на Русия 2018-2019.

По-рано вчера Денис Пушилин освободи правителството на ДНР. Според него много членове на правителството ще запазят постовете си.