Добричката община ще засили контрола върху домашните кучета с информационна система, за да намали уличната популация

0
319

Контролът върху домашните кучета в община Добричка ще бъде засилен с изграждането на информационна система с база данни за собствениците на животните и лекуващите ги ветеринарни лекари. Това предвижда новата общинска програма за профилактика и намаляване на популацията на уличните кучета, която кметската управа ще представи на заседанието на Общинския съвет днес.

Не са малко кучетата, които се отглеждат временно през летния сезон, като пазачи на вили и земеделски градини в общината. Стопаните им осигуряват храна, но не вземат мерки за ограничаване на тяхното размножаване и в края на сезона повечето от тези кучета се озовават на улицата, се посочва в програмата една от причините популацията да не може да бъде трайно овладяна. Собствениците изоставят и нежеланото потомство на домашните любимци, които могат два пъти в годината да се сдобият с по три-осем кученца.

Общината ще засили контрола и върху нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и образуването на сметища, които привличат безстопанствените животни. Оставените отворени контейнери за боклук, както и порутените постройки в селата също са рискова територия, се коментира в програмата и се посочва, че селищната среда трябва да стане по-чиста.

В Добричката община уличните кучета са намалели от 1575 през 2009-а до 800 през 2020-а. През тази година ще има ново преброяване след маркиране на животните, предвижда общинската програма.

БТА