Виртуално пътешествие “Забележителностите на Добрич” предлага галерията в добруджанския град

0
544

На виртуално пътешествие “Забележителностите на Добрич” повежда в разгара на лятото художествената галерия в добруджанския град. Инициативата е част от проекта “България на длан” на ентусиасти пътешественици, популяризиращ чрез видео и снимки градове и села в страната.

Първа “спирка” в новата поредица на галерията е нейният дом – сред малкото сгради, запазени в архитектурната памет на Добрич. Зданието, което е построено през 30-те години на ХХ век, е обявено за архитектурно-строителен паметник на културата. Първоначално сградата е използвана за Съдебна палата, а през 1981 година е адаптирана за галерия, припомнят от културния институт. В художествената галерия пътешествениците могат да видят забележителна колекция от творби на класици и съвременни български художници – Иван Мърквичка, Илия Бешков, Златю Бояджиев, Димитър Узунов, Владимир Димитров-Майстора, Димитър Казаков, Светлин Русев, Румен Скорчев и редица други ярки имена в изкуството.

Галерията съхранява единствената в страната сбирка от пластики, инсталации, колажи, сътворени от ръчно лята хартия на международните пленери “Хартията”, които културният институт организира повече от десетилетие.

С призив “Елате да пътешестваме заедно!” виртуалната поредица отвежда в литературния музей “Йордан Йовков” и къщата, в която писателят е живял и творил в Добрич. Пътешественици от цялата страна ще могат да научат за историята на Военното гробище музей – най-големият мемориален комплекс в България от времето на Първата световна война. Предстои в “Забележителностите на Добрич” децата да се разходят, макар и виртуално, в Центъра за защита на природата и животните, допълват от галерията.

БТА