Москва. 10 април. INTERFAX.RU – В пристанището на Мариупол националисти заловиха два кораба и държат членовете на екипажа си за заложници, каза пред репортери в неделя Едуард Басурин, представител на Народната милиция на Донецката народна република.

По думите му са пленени два чуждестранни кораба “Царевна” и “Лейди Августа”.

„Държайки за заложници екипажите на тези кораби, азовските националисти ( признати за екстремистки и забранени в Русия ) стрелят от палуби със 120-мм минохвъргачки, различни видове гранатомети и стрелково оръжие“, каза Басурин.

В навечерието официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация Игор Конашенков каза, че руски кораби са открили огън по украинския сух товарен кораб “Апач”, който се опитва да влезе в пристанището на Мариупол, за да евакуира ръководството на националистите. батальон “Азов”. Според него украинските власти, след неуспешни опити за евакуация на ръководството на Азов с хеликоптери, на 8 април взеха решение за опит за евакуация от морето. Освен това, каза Конашенков, този кораб е трябвало да евакуира чуждестранни наемници от Мариупол.

Съпругите на моряците от “Царевна” настояват за незабавна евакуация на кораба

https://bntnews.bg  27.03.2022