Европейският съюз прие петия пакет от антируски санкции, които налагат забрана за внос и износ на много ресурси за Русия.

Депутатът от Държавната дума от региона на Крим Михаил Шеремет предложи временно да се спрат доставките на газ за страните от ЕС. Той смята, че Западът провежда “бясна, неуважителна и унизителна” политика спрямо Русия, така че Москва трябва да предприеме ответни мерки.

„Трябва да отговорим със строги санкции – временно да спрем напълно да им доставяме енергийни ресурси, докато европейските другари не осъзнаят, че агресивната политика спрямо Русия е вредна за тях и е наказуема“, каза  политикът в интервю за  РИА Новости.

По-рано Европейският съюз одобри петия пакет от антируски санкции, който налага забрана за търговията с въглища и други изкопаеми горива. Ограниченията засегнаха и търговията с определени ресурси. Сега Русия забранява вноса на дървесина, цимент, торове, морски дарове и алкохол. Вносът на квантови компютри, реактивно гориво и полупроводници от чужбина е забранен. Освен това е наложена забрана за достъп до европейски пристанища за кораби, плаващи по моретата под руски флаг.