Дни на класиката в Балчик ще се проведат за поредна година, през тази от 23 до 30 юли. „В най-топлия месец на лятото ще се съберат почитателите на музиката, за да отпразнуваме заедно 13-ото издание“, отбеляза директорът на фестивала Сава Тихолов. Събитието се организира от Фондация Академия Класика с подкрепата на Община Балчик.

По думите му, дори и пандемията, по време на която имахме ограничения в общуването и придвижването, не е намалила интереса към най-музикалната седмица през годината.

Дните ще открият Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, които ще отбележат 60 години на сцената, и наложилата се млада българска музикантка на ударни инструменти Виви Василева (сестрата на Васко Василев).

Музикалните вечери продължават на 24 юли с Български камерен оркестър – Добрич, с гост диригент Светлана Галианова; на 26 юли е спектакълът, представящ творчеството на големите автори на романтизма чрез музика, танц и поезия – “COURIOSAS по време на романтизма” (Жените по време на романтизма)”, с участието на Йоана Буковска-Давидова – актриса; Надежда Цанова – пианист; Веса Тонова – прима балерина и хореограф; Росен Канев – премиер-балетист. Концертните вечери продължават на 28 юли със солистите и оркестърът на Държавна опера – Варна. На 30 юли Еделина Кънева, Орлин Павлов и Орлин Горанов с Държавна опера – Бургас (диригент Йордан Дафов) ще поставят финалния акорд на класическите дни с „Ах, този мюзикъл!“

Всички концерти са безплатни и ще се проведат на открита сцена Мелницата. При лошо време – в концертна зала „Мелницата”, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

https://bnr.bg/varna