Днес ще се проведе национален тест на системата за ранно оповестяване на населението чрез мрежите на мобилните оператори

0
161

 

          Гражданите ще получат съобщение на мобилните си устройства, съпроводено със специфичен звук

Днес – 29.11.2023 г., от 12:00 до 12:30 часа ще се проведе национален тест на системата за ранно оповестяване на населението чрез мрежите на мобилните оператори.

Чрез системата BG-ALERT в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

На интернет страница bg-alert.bg са публикувани и снимки на примерните съобщения, които могат да бъдат получени от абонатите, според версиите на ползваните от тях операционни системи на мобилните устройства.

Разработчиците на система посочват, че заглавието на прозореца, където се визуализират съобщенията “Сигнал от президента” / “Presidential alert” няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.