Уважаеми жители на община Добричка,

Поздравявам Ви по случай най-специалния ден за Община Добричка, нашия празник!

Този ден ни събира като общност, за да отпразнуваме богатата история и култура на добруджанския край и силата и трудолюбието на нашите жители. Празнуваме също и нашите постижения и  успехи, плод на упорита работа и силна мотиваця.

Нека днес заедно да погледнем към бъдещето с оптимизъм и надежда, с вяра, че обединени от общи ценности и стремежи, можем да постигнем много повече!

Желая здраве и щастие на всеки един от Вас! Вашето благополучие е благополучие и за община Добричка!

Честит празник!

Соня Георгиева

Кмет на Община Добричка

ПРАЗНИЧНО ИНТЕРВЮ С КМЕТА НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА СОНЯ ГЕОРГИЕВА

– Г-жо Георгиева, празниците винаги са повод за  равносметка. Каква е Вашата – в навечерието на Големия ден община Добричка?

– Това за мен е първият празник от втория ми мандат, който започна в началото на месец ноември, така че не е минало кой знае колко време от тогава – едва 7 месеца. Но смело мога да кажа, че не сме спирали да работим. Запазих си в основни линии екипа, успях да привлека нови хора – Румен Мунтянов например, който сега е секретар на общината, подмладихме доста администрацията, а с промените в ЗМАМС кметствата в общината от 21 станаха 47, а населените места с кметски наместник – 21. Основното в моята работа и в работата на екипа ми е свързано с приоритетите, залегнали в Програмата за управление на Община Добричка за новия мандат 2023-2027 г. – водоснабдяване, междуселищни пътища, благоустрояване и обновяване на жилищната среда в населените места,ефективно управление на общинската собственост, целесъобразна данъчна политика и не на последно място инвестиции в човешки и технически ресурс, целящи добра предварителна готовност за изработване на проектни предложения, за да ползваме своевременно финансовите възможности на европейските фондове и националния бюджет.

– Прави впечатление, че в последните години Община Добричка работи активно по проекти. Кои са онези от тях, с които искате да се похвалите? 

– Ще започна с това, че Община Добричка вече е регистрирана като земеделски производител. Май в България са само две общини – Троян и ние. Те са пионери, а ние ги последвахме. Вече се похвалихме с градината в с.Долина, където тази пролет произведохме първите зеленчуци за детските и социалните заведения. Тепърва ще развиваме дейност в тази насока, надявам се за добро.

Само преди няколко дни бяхме одобрени за рехабилитация на пътя между селата Карапелит и Медово по ПРСР, като в скоро време предстои да бъде сключен договор с ДФЗ на стойност малко повече от 3.5 млн.лв.

12 села са с обновена улична мрежа – Овчарово, Сливенци, Свобода, Лясково, Камен, Черна, Житница, Пчелник, Ф.Дянково, Енево, Медово и Гешаново, в които се извършиха пътно-строителни и ремонтни дейности по уличната мрежа.

14.5 млн. лв. ще получи Община Добричка по инвестиционната програма за общински проекти.

Най-много капиталови разходи – над 4 млн. лв. са предвидени  за реконструкция на водопроводната мрежа в с.Плачидол и за компрометирани участъци на водопроводната мрежа в селата Стефаново и Бранище.

Близо 4 млн. лв. ще бъдат отпуснати за реконструкция на стадиона в с.Дончево..

Одобрен за финансиране е и основен ремонт на пътен участък между . Котленци и Поп Григорово на стойност 3 млн.лв.

За други близо 3 млн. лв. ще бъдат рехабилитирани отсечките Карапелит-Гешаново-Кочмар, както и  Жегларци-Бенковски-Владимирово.

Правителството отпуска 433 000 лв. за преустройство на част от сградата на детска градина „Здравец“ в с.Стожер в кухня на Домашен социален патронаж.

Тези проекти, които ще получат национално финансиране, са именно част от приоритетите, залегнали в Програмата за управление на кметския екип, а с тяхното реализиране се очаква да бъде подобрен цялостният облик на базовата инфраструктура в нашата община. 

– А какво започнато имате да довършвате? 

– Продължава работата по реконструкция и модернизация на системите за външно изкуствено осветление, като благодарение на тази инвестиция  ще бъде подменено уличното осветление в 10 села- Одърци, Батово, Бенковски, Победа, Дончево, Карапелит, Ловчанци, Паскалево, Стефаново и Стожер с нови енергоефективни осветителни тела.

До края на август върви изпълнението на друг интересен проект „Създаване на мобилна група от преподаватели като иновативна форма на обучение в Община Добричка“. В него са включени 12 детски градини, като целта е интеркултурно общуване и разбирателство между подрастващите и тяхното активно включване в социални изяви. 

Колко е трудно да се задържат хората на село? А защо не и да се „примамят“ нови жители на общината?! В този смисъл, имате ли специална политика по отношение на демографията, още повече, като се има предвид, че управляваната от вас община е с най-много населени места в страната? 

– Всичко, което правим, го правим с тази мисъл – задържане на хората на село. Тук ще отворя една скоба, че  това не представлява проблем за селата, които са в близост до Добрич, т.е. до центъра, който дава работа. Напоследък там се заселиха много млади семейства.

За да са привлекателни по-отдалечените населени места е важна добрата пътна инфраструктура, водоснабдяването, качественото образование и добрата читалищна и клубна дейност, която да предлага развлечение на младите хора. В тази насока полагаме усилия. Нещо, което е жизненоважно за оцеляване на българското и в частност на добруджанското село е запазването на учебните заведения , затова и в моята програма от първостепенно значение е  да не се допусне закриване на училище или на детска градина на територията на общината.

Какво е Вашето послание към жителите на Община Добричка?

– Хората да са здрави,  да живеят в единство и разбирателство, да пазят съграденото и да се гордеят, че са добруджанци!

ПРОГРАМА ЗА   ПРАЗНИКА   НА   ОБЩИНА   ДОБРИЧКА И  ФОЛКЛОРЕН  СЪБОР „ПЕСНИ  И  ТАНЦИ  ОТ  СЛЪНЧЕВА  ДОБРУДЖА” – ДЕБРЕНЕ – 29.06.2024 година