ДА ПОСРЕЩНЕМ НОВАТА ГОДИНА С ВЯРА И НАДЕЖДА, ЧЕ ЩЕ УСПЕЕМ ЗАЕДНО ДА ПОБЕДИМ ПАНДЕМИЯТА

 

-Д-р Ангелова, 2020 година беляза живота на всички хора заради новата пандемия. Каква беше за РЗИ-Добрич, 2020 година, предвид че институцията, която представлявате, е двигателят на мерките за опазване на най-ценното – здравето и живота на хората?

-Да, така е. 2020 година е една особена година, която постави всички ни като хора пред изпитание – да запазим здравето си и здравето на нашите семейства, приятели, колеги. РЗИ-Добрич, както и всички останали РЗИ в страната сме тези, които сме отговорни за провеждането на политиката и мерките, имащи основна цел – съхраняване на човешкото здраве. Тук е мястото и бих искала да изкажа като ръководител и като човек огромната си благодарност към всички служители, защото нашата инспекция е от по-малките в страната и имаме ограничен човешки ресурс. Въпреки това, всички положиха максимални усилия.От началото на епидемията до днес не съм имала служител, който да е отказал да изпълни служебните си задължения или да се опита да отклони изпълнението им, въпреки ясното съзнание, че им предстои ежедневна среща с хора, които може да са заразоносители или да са болни от Ковид – 19. Изключително отговорни са.

Първата ни задача беше да бъдем информационен център за областта. Постарахме се всяка една информация на тема Ковид-19, предоставена ни от Министерство на здравеопазването, да достига в рамките на същия ден до всички заинтересувани институции, и на първо място – до лечебните заведения.

Друга наша основна задача от възникване на пандемията през март месец и до момента е установяването на заразените лица и техните контактни и поставянето им в изолация и карантина. Благодарение именно на всеотдайната работа на екипа на РЗИ-Добрич, успяхме и все още успяваме в рамките на 24 часа след въвеждане на резултат от изследване на всяко едно лице в информационната система дапроведем епидемиологично проучване и да поставим заразените лица в изолация, а контактните – под карантина. Това от своя страна води до ограничаване на разпространението на заболяването. Наш ангажимент е и наблюдението на здравословното състояние на изолирани/карантинирани здравнонеосигурени лица. За съжаление, имаше периоди, в които лабораториите качваха резултатите със закъснение, а хората се сърдеха на нас, че късно се обаждаме. И сега продължават да ни звънят 24 часа в денонощието граждани. Ние разбираме, че много от тях, особено в началото, бяха изнервени и тревожни, искаше се много търпение и професионализъм от наша страна. Използвам възможността да изразя благодарност към ръководството и служителите в Областна дирекция на МВР – Добрич, които активно ни подпомагат и съдействат – както с издирването на лица, които следва да проучим, така и за контрола на противоепидемичните мерки.

Доскоро бяхме единствените в областта, които издаваха направления за изследване за COVID-19 с PCR, както и единствени вземахме проби за изследване.Това също беше и продължава да бъде ежедневна дейност на инспекцията. Средно на ден лаборантите вземаха по 15-20 проби от хора със симптоми. Изобщо не коментирам пробите, които вземаме по епидемиологичен показател. Сега, след като ОПЛ могат да издават направления, броят на пробите при нас намалява. Освен това, от началото на пандемията ни беше възложен и контрол върху влизащите в държавата наши и чужди граждани. Ние успяхме, с усилията на всички дирекции в инспекцията, да организираме здравния контрол на двата гранични контролно-пропускателни пункта (Кардам и Дуранкулак) 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Към настоящия момент този контрол продължава само на ГКПП Дуранкулак.

Сред дейностите, които извършваме, е и контролът по спазването на противоепидемичните мерки в обектите с обществено предназначение, като тук смятам, че съумяваме да сме строги и справедливи. За съжаление,  разполагаме с ограничен човешки ресурс, не можем да сме навсякъде и затова разчитаме на подкрепата на МВР и общините. При този контрол целта не е да затваряме работни места, а да гарантираме здравето и живота на хората. От месец март до момента ние работим и в събота, и в неделя, и след края на работния ден.Все още получаваме сигнали с въпроса: „Тук проверихте ли, ние видяхме проблем!“ Хората искат всички около тях да спазват мерките, но за съжаление българинът понякога хитрува на дребно, без да осъзнава, че така лъже и себе си, и близките си. Понеже съм расла в „онова социалистическо време“, не мога да се отърва от чувството, че някак искаме да надхитрим системата и въпреки неспазването на мерките да останем здрави. Е, това не може да се получи. Мечтая си да дойде моментът, в който няма да имаме нужда от хартиени предписания, с които да задължаваме гражданите да си стоят у дома, ако са болни или контактни. Сега вече ще съобщаваме и карантинираме и по телефон и по електронна поща. Но нацията ни е свикнала да се чувства задължена само срещу подпис, затова силно се надявам хората да разберат, че трябва да спазват правилата и без да са се подписали някъде, за да останат здрави. Иначе лъжат себе си. Искам да благодаря и на останалите институции за подкрепата – ОД “Безопасност на храните“, „Инспекция по труда“, РУО, Автомобилна администрация и изобщо всички, които ни помагат в процеса по контрол и не само. Вложихме максимални усилия, за да не допуснем прекалено повишаване на заболяемостта и да предотвратим взривове на заболяването в организирани колективи. Един съществен дял беше грижата за реорганизацията на дейността в училищата и детските градини.

Сред най-застрашените пациенти са лицата от третата възраст, хората с увреждания. През годината бяхме свидетели на взривове в социални домове. Какво бе предприето в тази насока в област Добрич?

-Още в началото разпоредихме организационни мерки и в социалните домове и в лечебните заведения, когато изписват пациенти от социални институции. Периодично извършваме лабораторен контрол на персонал и потребители, за да не допуснем взривове. Само от 1 октомври досега сме провели два пъти изследвания на всички около 350-400 души в областта – потребители и заети в социалните услуги. И сега при всеки положителен (потребител или работещ в такъв дом или жилище) вземаме проби в рамките на 24 часа и разпореждаме реорганизация на дейностите.

-Попречили пандемията на другата Ви дейност?

-Независимо от ангажиментите във връзка с пандемията, паралелно продължи работата в другите ни направления – контрол на водите, разкриване и вписване в регистрите на обекти, контрол на медицинските дейности и здравните и лечебни заведения в областта, обработка на медико-статистически данни. Естествено, предвид ситуацията, увеличени са проверките в лечебните заведения за това в каква степен са осигурени определените сектори за лечение на ковид. Ние поддържаме денонощна връзка с колегите от лечебната мрежа – като започнете от процеса по преструктуриране на болниците, изграждането и поддържането на информационната система за Ковид на областно ниво, получаване и предаване на резултати на изследвани пациенти и медицински персонал и стигнете до търсенето на свободни легла за пациенти за прием в лечебни заведения за болнична помощ в другите области. Направили сме такава организация, че сме на разположение на колегите 24 часа в денонощието. Благодаря – както на ръководителите на лечебните заведения от област Добрич, така и на всеки един колега за положените усилия.

-Очаква се скоро в България да се доставят ваксини в рамките на поръчката на страните членки на ЕС. България има вече разработен план за ваксинация. На какъв етап е този процес на територията на областта?

-Съгласно указанията на Министерство на здравеопазването, РЗИ-Добрич има разработен Областен план за имунизация срещу ковид. В процес на разкриване е имунизационен кабинет при нас в РЗИ – Добрич и сме заявили и един мобилен такъв за областта. В момента планираме първия етап от имунизирането срещу Ковид-19, който обхваща работещите в здравеопазването – лекари, стоматолози, специалисти по здравни грижи, фармацевти.Изготвили сме и Пътна карта за провеждане на имунизациите, направено е проучване колко са желаещите за имунизиране и в момента се изготвят поименните списъци.

Част от работата на РЗИ е и да бъде и логистичен център на регионално ниво – ние получаваме разпределените от Националния логистичен щаб лични предпазни средства и дезинфектанти, осигурените от Министерството тестове и лекарствени продукти и ги разпределяме между лечебните заведения. Благодарна съм за огромната подкрепа на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, които транспортират разпределените лични предпазни средства, дезинфектанти и тестове от София до Добрич. За последните 7 дни 2 пъти ходиха до София.

Натискът обаче върху болниците все още не е отслабен чувствително и в този смисъл, в навечерието на идващите празници, какви са Вашите препоръки, д-р Ангелова?

– Да, все още натискът върху здравната система и специално в нашата област е сериозен. Броят на леглата за лечение на пациенти с ковид се разширява, но това е сложен и бавен процес, защото всяко едно такова легло е добре да бъде осигурено с достъп до кислород. Надявам се хората да ме разберат правилно – двете болници с Ковид сектори правят всичко възможно да осигуряват болничната медицинска грижа. Още веднъж да кажа, болнично легло не означава креват, в който пациентът да легне. То означава възможност пациентът да бъде осигурен с медицинска грижа –  лекар, сестра, санитар, кислород, апаратура за изследване, лекарства и т.н. И ако апаратурата и лекарствата можем да ги купим, квалифицираният персонал няма откъде да го осигурим. В тази връзка бих искала да изразя специална благодарност към Община град Добрич, която единствена подпомага и подкрепя с медицински кадри МБАЛ- Добрич, докато останалите – Добричка, Генерал Тошево, Тервел и Крушари засега не се отзовават на апела на лечебното заведение, което поема пациенти от тези общини. МБАЛ Балчик разчита за подкрепа на останалите 3 общини – Балчик, Каварна и Шабла. И затова всички ние като общност трябва да се погрижим хората, които ни лекуват, да вземат поне глътка въздух и да си починат от огромното натоварване и преумората. Не е толкова трудно да бъдем отговорни и съвестни и да спазваме ограниченията.

На всички работещи в лечебните и здравните заведения от област Добрич, на служителите на РЗИ – Добрич благодаря за положените усилия за справяне със ситуацията и им желая да бъдат здрави, да имаме професионални и лични успехи и благоденствие през 2021 година, да бъдат светли и възможно по-спокойни коледните и новогодишните им празници

Позволете да пожелая чрез медията Ви на всички граждани – да са здрави, да посрещнат здрави идващите празници и да направят така, че да останат здрави и след празниците. Затова препоръката ми е следната – нека тази година да ограничим контактите и посрещаме празниците в тясна семейна среда. Да не организираме и да не посещаваме тържества извън дома и където присъстват много хора. Ако имаме близък с грипоподобни симптоми – нека той остане изолиран и да споделим празника с него от дистанция. Нека, ако не е необходимо, да не посещаваме търговски и други обществени обекти и пак повтарям, нека през коледните и новогодишните празници външните хора у дома са по-малко. Сурвакарите да ограничат посещенията при приятелски семейства и у съседите.

Празникът е в душите и сърцата ни и там, където е домът ни. Пожелавам магията на святата Коледна нощ да влезе във всеки дом и живи и здрави да посрещнем новата година с вяра и надежда, че ще успеем заедно да победим пандемията и да продължим напред като граждани и общество още по-успешни. Бъдете здрави! Светли празници! НДТ